Uusi kalastuslaki on luontoteko

Viime viikon hyviin uutisiin kuului uusi kalastuslaki, joka hyväksyttiin torstaina valtioneuvostossa. Hallituksen esitys lähtee seuraavaksi eduskuntakäsittelyyn. Onnittelut maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolle hienosta, tärkeästä saavutuksesta!

Uusi kalastuslaki on luontoteko. Ympäristöministeriö on ollut vahvasti mukana sen valmistelussa. Samassa yhteydessä hyväksyttiin myös Kansallinen lohi- ja meritaimenstrategia. Näiden kahden – lain ja strategian – tavoitteena on edistää kalojen luonnonvaraista lisääntymistä ja kohentaa heikkoja kalakantoja siirtämällä painopistettä istutuksista luontaisen lisääntymisen tukemiseen. On kaikkien etu, että kalakannat voivat hyvin.

Hallituksen periaatepäätöksen päätavoitteena on palauttaa ja ylläpitää monimuotoinen ja elinvoimainen lohi- ja meritaimenkanta. Paljon onkin tehtävää.

Suomessa alkuperäisistä lohikannoista merkittävää luontaista lisääntymistä tapahtuu enää vain Tornionjoessa ja Simojoessa. Suomen meritaimenkantojen tila on Itämeren rantavaltioista heikoin. Lohien osalta hyvää oli myös tämänviikkoinen päätös leikata Itämeren pääaltaan lohikiintiöitä kymmenen prosenttia. Tätä vaadimme jo muutama vuosi sitten Kokoomuksen nuorten kansanedustajien voimin.

Mitä muuta nyt on tehtävä? Tarvitsemme kalateitä ja ohitusuomia sekä vaellusesteiden poistamista ja koskien kunnostuksia. Toimenpiteet vaativat rahoitusta, ja ympäristöministerinä haluan vaikuttaa siihen, että vesivoimaloiden virtaamasta saataisiin riittävä osuus vaelluskalojen käyttöön.

Ympäristöministeriön tehtävänä on uhanalaisten lajien suojelu, ja viimeisessä tieteellisessä luokituksessa (2010) meritaimenkannat olivat äärimmäisen uhanalaisia ja Itämeren lohikannat vaarantuneita. Nyt on alkamassa kalastusasetuksen valmistelu, johon ympäristöministeriö osallistuu aktiivisesti. Asetuksessa on rauhoitettava äärimmäisen ja erittäin uhanalaiset kalat. Tässä teemme hyvää yhteistyötä Petteri Orpon kanssa. Lisäksi laittomasti saaliiksi otetulle lohelle ja meritaimenelle tulisi määrittää sanktioarvo. Kiirehdin tähän tähtäävän lakimuutoksen valmistelua.

Kalastus muuttaa muotoaan, painopiste siirtyy kaupallisesta kalastuksesta yhä kasvavaan vapaa-ajankalastukseen. Itsekin pohjoiseen kalareissun tehneenä ymmärrän hyvin, miksi kalastukseen on helppo ”hurahtaa”. Kiireetön luontokokemus, jännitys, odotus, hiljaisuus, maisemat, raitis ilma, kaukana kaikesta kiireestä.

Yksi näkökulma, josta aivan liian vähän puhutaan, on kalastusmatkailun merkitys ja tulevaisuuden potentiaali. Erityisesti Suomen Lapille olisi arvokas asia, jos lohiasioissa edelleen edettäisiin ja että lohesta tulisi Suomen jokien symboli, kuten se on ollut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu