Sanni Grahn-Laasonen

Tarvitaan näköala paremmasta

Kansan enemmistön protesti ylimielistä, etäistä eliittiä vastaan. Kyllästyminen. Epävarmuuden kasvaminen ja sen pelko. Tunne siitä, että asiat luisuvat väärään suuntaan eikä itse voi vaikuttaa. Nämä ovat kaikki arvioituja taustatekijöitä sille, miksi kävi niin kuin kävi.

Loukkaavista kommenteista, kähmintäsyytöksistä ja törkypuheista huolimatta monet naisetkin, joissain ryhmissä jopa enemmistö, äänestivät Trumpia. Tämä kertoo, että halu muutokseen oli lopulta suurin tekijä – ja Trump nähtiin ulkopuolisena, muutoksentekijänä.

Huomionarvoista on, että nuoret olisivat äänestäneet toisin. He ovat kasvaneet yhteiskunnassa, jossa moninaisuus on läsnä kaikkialla. Ehkä siksi puhe helpoista ratkaisuista ei samalla tavalla vakuuttanut nuoria – heihin ei yhtä helposti tehoa kiilan lyöminen kansalaisten väliin alkuperän, taustan, ihonvärin tai uskonnon perusteella. Tämä on ajatus, joka luo toivoa.

Trumpin voitto luo epävarmuutta ja epävakautta. Hänen aiempien puheidensa perusteella on kaikki syy olla huolissaan. Voiton jälkeinen puhe oli toisen sävyinen, se oli ihan eri maata. Tulevat ajat näyttävät, käykö toteen viisaus, että valta tuo vastuun.

Brexit ja Trump pitää joka tapauksessa viimeistään nyt ottaa ilmiöinä vakavasti. Meidän pitää rakentaa sellaista yhteiskuntaa, jossa jokainen voi kokea merkityksellisyyttä ja osallisuutta, jossa jokainen tulee kuulluksi. Meidän tulisi oppia katsomaan maailmaa eri tavoin ajattelevien ihmisten silmin – kyetä asettumaan toisten ihmisten asemaan. Se edellyttää sitä, että tunnemme toisemme.

Maailman muutos on jatkuvaa ja niin nopeaa, että se ymmärrettävästi pelottaa. Yhä monimutkaisemmassa maailmassa on helppo hakea turvaa ja selkeyttä menneestä. Kun ammatteja katoaa, uusia syntyy, riskit pudota työelämän ulkopuolelle kasvavat. Nuorillemme maailmassa on samaan aikaan enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan, mutta myös pelottavaa epävarmuutta: Entä jos minä tai läheiseni emme pärjääkään? Jos en pysykään mukana? Emme saa antaa toivottomuuden ja näköalattomuuden kasvaa emmekä Suomen jakautua voittajiin ja häviäjiin. Meidän pitää onnistua rakentamaan Suomea, jossa kaikkien elämässä on toivoa, kaikkien elämänlaatu paranee – ei vain rikkaiden, koulutettujen, kaupunkilaisten…

Tarvitaan näköala paremmasta – kaikille. Kestävä hyvinvointiyhteiskunta perustuu ihmisten osallistumiselle. Meidän pitää oppia ja pitää arvossa kykyä asettua toisen ihmisen asemaan. Meidän tulee rakentaa Suomea niin, että ihmiset kohtaavat arjessa, ettei maa jakaudu samanmielisten kupliksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vältämme asuntopolitiikassa asuinalueiden eriytymistä, lisäämme eri väestöryhmien – vaikkapa maahanmuuttajien ja suomalaisten tai vanhempien ja nuorempien – luonnollista kohtaamista arjessa, työpaikoilla, kouluissa ja vapaa-ajalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rakennamme peruskoulua jatkossakin tasa-arvoisten mahdollisuuksien ajatukselle paikkana, jossa erilaisista taustoista tulevat oppivat yhdessä eivätkä koulut jakaudu paremman väen ja heikomman väen kouluihin.

Itseemme käpertyminen, yhteyksien katkaiseminen, itsetyytyväiseen paremmuuteen turvautuminen olisivat nyt täysin vääriä reaktioita suomalaisilta Amerikan suuntaan. Olemme jo kuulleet joidenkin kauhistelevan tulevan Trump-hallinnon tyhmyyksiä tai äänestäjien hölmöyttä. Tämä on todella ylimielinen lähtökohta. Vaikka en ole samaa mieltä tuloksesta, tie eteenpäin on tasavertaisen yhteistyön ja ymmärtämisen tie. Kansainvälisten yhteyksien lisääminen on Suomelle ainut mahdollinen kehityssuunta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oiskohan sinun syytä tehä itte just tuota, met muut olema jo niin monissa kohin itkenheet ja kärsinheet toivottomista ratkaisuistasti. Vaikka esimerkkinä, lapset on kalleinta, mitä meillä on ja varhaiskasvatus: lapsiryhmiä isonnettiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pelkät näköalat ja utopiat eivät elätä, tarvitaan konkreettisia toimia Suomen olojen parantamiseksi. Mitä ne sitten ovatkaan?

Käyttäjän PasiSillanp kuva
Pasi Sillanpää

Sanni.

Heitän jatkomietintään...

USA:ssa näkyi ilmiö, jossa pettyneet eivät luultavasti sanoneet mielipidettään etukäteen. Siihen oli kaksi syytä:

1) Trumpin kannattaminen olisi leimannut ja vaikeuttanut elämää
2) Moni Trumpin kannattaja ei vastannut sähköisesti tehtyihin kyselyihin, koska Trumpin kannattajissa oli paljon sellaisia, jotka eivät käytä sähköisiä välineitä yhtä aktiivisesti kuin kaupunkien korkeasti koulutetut.

Tästä tullaan Suomeen.

Miten me pääsemme tilanteeseen, että oikeasti kuulemme kaikkia? Tällä hetkellä puhutaan kaupunkien koulutettujen enemmistön äänellä. (Itsekin kuulun tähän ryhmään). Monet henkilökohtaisella tasolla käydyt keskustelut ovat paljon jyrkempiä kuin puhutaan julkisuuteen.

Miten rakennetaan keskustelukuttuuri, joka oikeasti sallii erilaisten mielipiteiden esittämisen? Ja miten pureudutaan erityisesti siihen ongelmaan, mikä syntyy ihmisten turhautumisesta?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Yhdyn Pasin mielipiteeseen. Vaikka järki sanoo, että ilmastonmuutoksen hallinta, tasa-arvo ja moninaisuus ovat pitkän aikavälin kannalta tärkeitä tavoitteita, ei politiikkaa ole osattu tehdä niin, että kansalliskonservatiivisempi kansanosa olisi voinut nähdä niissä visoissa paremman tulevaisuuden itselleen. Politiikan on osattava myydä kuva parempi huomenesta kaikille suurille ryhmille ja kansalliskonservatiivit ovat yksi. He ovat ikään kuin jokaisen kansakunnan ytimessä, epäluuloisia muutosta kohtaan, lojaaleja omille läheisilleen, perinteilleen ja tavoilleen. Tulee kysyä, mitkä asiat ovat heille tärkeitä ja rakentaa tulevaisuudenkuvat ja tavoitteet siten, että heidät otetaan huomioon. Se vaatinee luovuutta.

Pekka Pylkkönen

Tavoitteet ovat hyviä mutta miten niihin pyritään? Mitä iloa on tuhlata niukat resurssit tuulivoiman tukemiseen tilanteessa jossa teknologia ei riitä ratkaisemaan mitään. Eikö silloin pidä panna jäitä hattuun ja sijoittaa tutkimukseen? Vuosi tai vuosikymmen sinne tänne ei merkitse isossa kuvassa mitään.

Tasa-arvo-ongelmat ovat ihmisten korvien välissä, ei instituutioissa. Laki erottelee sukupuolet käytännössä vain asevelvollisuuden kohdalla. Korvien välissä olevia ongelmia taas ei korjata ylhäältä sanelemalla ikinä. Positiivinen syrjintä on kaikkein surkein työkalu tähän.

Joidenkin maahanmuuttajaryhmien heikko osallistuminen yhteiskuntaan on ihan aito ongelma. Ei vielä, kymmenet tuhannet menevät kyllä tässä muun sopan seassa. Mutta kun itse pakolaisia aiheuttaville kriiseille ei ole edes esitetty mitään ratkaisuja ja näiden maiden väkiluku kasvaa rajusti ihmisten joukkosiirroista huolimatta, jossain vaiheessa ongelmat kasvavat liian suuriksi. Vai onko joku kuullut kenenkään poliitikon sanovan vaikka jotta kantokykymme on puoli miljoonaa ihmistä ja sitten rajat pannaan kiinni? Se tulee nimittäin täyteen yllättävän nopeasti. Eläkejärjestelmää suunnitellaan johonkin vuosisadan päähän, entä muu sosiaaliturvajärjestelmä? Senkö sopii vain hajota?

Niko Sillanpää

Sanoisin, että Trumpin äänestäjät ja Brexit-äänestäjät olivat ensisijaisesti sosiaalisesti progressiivista yhteiskunta-agendaa vastaan kuin minkään ideologisen position puolesta.

Ja tämä johtuu kokemuksesta, että he vain maksavat kaikesta rahassa, vallassa ja elinympäristössä, mutta eivät saa mitään. Ja lisäksi vielä tulojen ja vallan siirtojen vaatijat tulevat ja "kiitokseksi" kusevat kintuille. Ja lisäksi kokemus, että ne, joille sosiaalisesti progressiivisen ajattelun mukaan pitää antaa ("sorretut"), eivät ole teoillaan ansainneet mitään.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Osuva kommentti Pekalta!

--

Osaa kansasta ei olla kuunneltu ja huolista välitetty ja nyt sitten tuli kivi ikkunaan, kuten Matti Apunen asian mainiosti muotoili.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eniten pitää huomiota kiinnittää tulonjakoon. Jos toimeentulorajalla ja sen alla olevien määrät lisääntyvät, kuten nyt, lisääntyy pettymys samassa suhteessa ja epäluottamus valtaeliittiin kasvaa.

Tilanne ei ratkea ilmaista helikopterirahaa jakamalla. Pitää paneutua mm. verotuksen rakenteisiin. En mene nyt pitemmälle.

Toni Seppänen

Sannilta paljon holynpölyä vailla yhtäkään merkittävää tekoa tai avausta.

D sanoisi you're fired.

Niko Sillanpää

Hyvä Sannin avustaja,

Voitko ystävällisesti kertoa Sannille, että hän on kuutamolla tästä ilmiöstä.

Väännän rautalangasta:

- Trumpin valinnassa ja Brexitissä kyse ei ole ensisijaisesti taloudesta, vaan kulttuurihegemoniasta.

- Trumpin valinnan viesti on:

1) anti-multikulturalismi ja anti-"rajat auki"
2) anti-lännen yksipuolisesti maksama "globaali vastuu" (mukaanlukien ilmastotulonsiirrot)
3) anti-islam
4) anti-gender-feminismi
5) anti-social justice -liike
6) anti kollektiivinen syyllisyys
7) pro-henkilökohtainen vapaus ja itsemääräämisoikeus

- Brexitin viesti oli:

1) anti-multikulturalismi ja anti-"rajat auki"
2) anti-EU:n nykypolitiikka
3) pro-henkilökohtainen vapaus ja itsemääräämisoikeus
4) anti-lännen yksipuolisesti maksama "globaali vastuu" (mukaanlukien ilmastotulonsiirrot)
5) anti-islam
6) anti-gender-feminismi
7) anti-kollektiivinen syyllisyys

Hollanden, Merkelin ja nykykomission kaatumisen viesti tulee olemaan...

...no arvaat varmaankin mitä.

Tai on oikeastaan sama, ymmärrätkö näitä asioita. Sinun ja koko Kataisen-Stubbin-Orpon linjan jäljellä olevat päivät kokoomuksessa ovat joka tapauksessa numeroidut. On aika palata normaaliin oikeistopolitiikkaan tältä uusvasemmistolaisen identiteettipolitiikan sekä naiivin federalismin harharetkeltä ja sanoisinko vaarallisesta saksalaissuuntauksesta. Ja Sinunkin pitäisi olla iloinen tästä asiasta, koska näin EU, joka on oikeasti arvokas projekti, voidaan ehkä pelastaa.

Ja hitto, oikeistolasena saisit hävetä yllä olevaa blogitekstiäsi, joka on malliesimerkki marxilaisesta, kyllä, _marxilaisesta_ materialistisesta yhteiskunta-analyysistä. Voisi aivan hyvin olla jonkun vasemmistolaisen tutkijan kirjoittama (ehkä onkin?).

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuo on tärkeä huomio: liike pois globalismi-liberalismista kohti kansallis-konservatiivisuutta tulee vääjäämättä jatkumaan. Trumpin valinta ei ollut todellakaan viimeinen jytky, vaan mm. Merkel ja Hollande joutunevat väistymään.

Toivotaan vain, ettei tästä vastaliikkeestä tule kovin yliampuva.

EU:n saaminen euroidealismista takaisin raiteilleen on meille suomalaisille se ykkösasia.

Niko Sillanpää

En usko, että Trump-äänestäjät keskimäärin halusivat liikuttavan mihinkään kansalliskonservatiiviseen tms. suuntaan, vaan vain pysäyttää nykykehityksen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #15

Joo, voi olla niinkin.

Jokatap. tämä liikesuunta tulee jatkumaan vielä jonkin aikaa ja suuria muutoksia on odotettavissa EU:ssa ja myös Suomessa. Mistään ykstittäisistä kertailmiöistä ei siis ole kyse.

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti

"Se edellyttää sitä, että tunnemme toisemme."

Siitä vaan sitten opiskelemaan. Tapaus Trumpin opetus oli, miten voi käydä jos poliittinen eliitti ei tunne äänestäjiään : se ei kohta enää ole poliittinen eliitti. Jytky oli suomessa tästä muistutus, joka alkaa nähtävästi unohtua.

Kannattaa miettiä niitä lakeja joita edustunta määrää, ja minkälaista palautetta niistä tulee. Yhtenä elitismin osa-alueena voisi mainta rakentamisen/asumisen ja sitä vaikeuttavat lait. Hieman niissä elitismi haisee.

Pallo on arkadianmäellä. (Vai missä eduskunta olikaan nykyään, jonkun koulun auditoriossa...).

Pekka Pylkkönen

Ennen oli Suomessakin kaikki paremmin. Mieltä osoitettiin lähinnä siksi että saataisiin työtä ja palkkaa. Nyt siksi että saataisiin valtio pitämään vielä hellemmin huolta kaikista. Ilman että itse tarvitsee tehdä mitään.

Pitäisi siirtyä siihen että julkisen interventio ihmisen elämään on poikkeustapaus eikä jokapäiväinen pääsääntö. Tätäkään asennemuutosta ei tietenkään voi ylhäältä päin määrätä vaan porukan pitäisi tulla siihen johtopäätökseen itse. Toki edes joku poliitikko voisi joskus sanoa että ottakaa nyt perhana ihmiset itseänne niskasta kiinni, lopettakaa se valittaminen ja menkää tekemään elämästänne parempaa.

Petri Hämäläinen

Samaa mieltä Nikon kanssa Brexitin ja Trumpin valinnan syistä.

Ministeri Grahn-Laasosen lääke "eriarvoisuuden kitkemiseksi" on opetuksen ryhmäkokojen kasvattaminen ja monikulttuurisuuden sijoittaminen lähiökouluihin integroitumaan.

Juha Himanen

Haluaisin tietää mistä lähtien tämä itseään eliittinä pitävä vähemmistö on jotenkin ollut päättämässä siitä miten me vähemmän koulutettu enemmistö ajattelemme, on jokseenkin suuruuden hullua puhetta luulla että minun mielestäni lapsen kengissä olevalla ihmisellä tai muulla ns. eliitillä olisi jotain vaikutusta siihen miten minä 50 vuotiaana miehenä ajattelen tai tulen ajattelemaan! Minun mielestäni tämä hyvin koulutettu kaupunkilaistunut omituinen ihmismassa elää täysin irrallaan reaali maailmasta omassa itse itselleen rakentamassaan fantasia maailmassa jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, on helppo elää omassa pikku kuplassaan omissa pikku piireissään jossa lähes jokainen on samaa mieltä toistensa kanssa eikä tarvitse piitata siitä että suuri enemmistö ei kuitenkaan ole oikeastaan mistään samaa mieltä kuin itse on! Tässä sitä taas ollaan, itse itseään pönkittävät ja omissa unelmahöttö pumpulilinnoissaan elävät " fiksut " ihmiset sai taas kokea että totuus on totuus vaikka sitä kuinka kääntelisi ja vääntelisi oman makunsa mukaiseksi, kannattaisi ehkä ottaa se päänsä pois sieltä mihin aurinko ei paista sillä ei tämä maailma ja suomi tule pärjäämään sillä että yritetään valtamedian ja lehdistön avulla saada kansa maahanmuuttoon, vähemmistöihin ja euroopan unioniin myötämieliseksi koska näin ei ole, se siitä monikulttuurisuudesta ja muista unelmahötöistä sekä seksuaalisista tasa-arvoista, ihmiset tarvitsee rahaa ja työtä elääkseen ja jos niitä ei ole niin on aivan turha luulla että kukaan silloin piittaa pätkääkään siitä meneekö joillain ulkomaan elävillä tai seksuaalivähemmistöillä huonosti koska jokaiselle meistä se oma napa on se tärkein napa, myönsi sitä sitten tai ei!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kaikella kunnioituksella, ja koska minun ei tarvitse pelätä menettäväni ääniä: ministerimme vain hiukan muita 'parempi' likinäköala http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225871-m...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nigel Farage lanseerasi oman retoriikkansa kukkasena Brexit-kansanäänestyspäivälle nimen Britannian uusi itsenäisyyspäivä. Se kävi päinsä, koska Britanniassa ei varsinaisesti juhlita itsenäisyyspäivää, vaan kuningattaren päivää.

Älkää nyt muuten vaan menkö möläyttämään presidentti Trumpille, että hän voisi retorispropagandistisessa mielessä julistaa oman vaalivoittonsa virallisen julkistamispäivän 11/9 (Nov.9th) jenkeille lähihistorian hirveimmän kansallisen frustraation eli World Trade Center Twin Towers 9/11-päivän käänteispäiväksi, 'jolloin kansallinen ylpeys ja Amerikan suuruus palasivat'.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

SOS-HALLITUKSEN TOIMENPITEET SIVYSTYKSEN OSALTA

Yksiselitteisesti sanottuna (liian suuret ryhmäkoot kouluissa ja oppilaitoksissa, opettajien irtisanominen ja lomautukset, yliopistojen ja korkeakoulujen rahoituksen leikkaukset – ja ”talousviisaiden” neuvojen vääntäminen pääomittamiseksi- suoran rahoituksen leikkausten ”häivyttämiseksi” jne jne), kysymys on siitä, että SOS-hallitus on hävittämässä sivistyksen.

SOS SANNI (ministeri, ei laulaja) ELIITTI JA POPULISMI

Täältä voi katsella, mitä ”SOS-hätätila-hallitus” on saanut aikaan ”kansakuntamme hyväksi” viime aikoina:

http://www.tapionajatukset.com/155

Ei siis mikään ihme, että alla oleva on mahdollista dominoefektinä:

BREXIT - TRUMP - EU:n HAJOAMINEN- EURO-ERO-FIXIT -KANSALLISVALTIOIDEN NOUSU

http://www.tapionajatukset.com/125

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä jouduin aikoinaan oikeustieteellisessä lukemaan marxismi-leninismiä, mutta kuvittelin että sitä ei enää opetettaisi.

En tiedä, miksi erilaisia analyysejä siitä "miksi näin kävi" tehdään, kun kyseessä olivat Yhdysvalloissa pidetyt vaalit, joissa esimerkiksi Kaliforniassa äänestettiin niinkin tärkeästä asiasta kuin kondomin käyttöpakosta pornoelokuvissa. Kalifornialaiset sanoivat ei pakolle. Eikö tätä kannattaisi analysoida?

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Tarvitaan vähemmän liberaalikapitalismia ja tasaisempaa tulonjakoa, eli juur päinvastaista mitä opetusministerin hallitus on tekemässä.

Pekka Pylkkönen

Hallitus tavoittelee työllisyysasteen nostoa ja se on ainoa kestävä tapa supistaa tuloeroja.

Liberaalikapitalismi taas kuulostaa ihan hyvältä. Mitä sillä nyt sitten tarkoitatkaan.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ministeri Grahn-Laasonen:

Näköala paremmasta voi ehkä olla hyvä alku. Ehkä se voi olla. Riittääkö se?

Hyvin monella ihmisellä merkityksen elämään on aikaisemmin antanyt työpaikka ja työn tekeminen.

Nyt työpaikkoja ei de facto kaikille ole. Onko tulevaisuudessa tilanne nykyistä parempi?

Mistä siis ihmisille merkitys ja suunta elämään?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Huomionarvoista on, että nuoret olisivat äänestäneet toisin. He ovat kasvaneet yhteiskunnassa, jossa moninaisuus on läsnä kaikkialla."

Sanni, Amerikassa kaikki ovat eläneet aina moninaisessa yhteiskunnassa. Siellä on aina ollut paljon moninaisia kansoja. Lisäksi nuoret ovat aina liberaaleja ja on hyvä kysyä, josko naiivejakin. Muuttaako elämä näkemyksiä?

Toimituksen poiminnat