Synkkää ja järkyttävää

On ollut synkkää ja syvästi järkyttävää lukea #metoo-kampanjan myötä esiin nousseita seksuaalisen häirinnän kokemuksia oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Kiitos rohkeudesta naisille, jotka ovat tuoneet tarinansa esiin. Maailma muuttuu paremmaksi #metoo-kampanjan myötä, onneksi viimein, vaikka samaan aikaan mietin, miksi kaiken kuvatun piti tapahtua. Miksi #metoo tuli vasta nyt, vaikka seksuaalisen häirinnän eriasteisia kokemuksia on lähes jokaisella tuntemallani naisella?

Erityisen raskasta on ollut huomata, miten aikuiset ovat laiminlyöneet vastuunsa puuttua, kun häirintä- ja jopa raiskaustapaukset ovat tulleet esiin nuorten kertomina. Miksi ei puututtu? Sitä on mahdoton ymmärtää. Aikuisella on aina vastuu suojella lasta ja nuorta.
Maailma muuttuu rohkeiden ihmisten voimasta. Vaikenemisen kulttuuria on nyt murrettu. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava koskemattomuus, turvallisuus ja mahdollisuus kasvaa omana itsenään, suojassa häirinnältä. Koulun ja koulutuksen järjestäjän tehtävä on varmistaa, että oppimisympäristö on turvallinen kaikille lapsille ja nuorille.

Olemme valmistelemassa opetus- ja kulttuuriministeriössä useita toimia seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi. Tässä muutamia keskeisiä:

Opetushallitus valmistelee uudet ohjeistukset kouluille ja oppilaitoksille helmikuun loppuun mennessä. Opettajankoulutusfoorumi nostaa teeman käsittelyyn opettajankoulutuksen kehittämistyössä, jotta opettajilla olisi taitoa ja herkkyyttä tunnistaa ja puuttua tilanteisiin. Käynnistämme ministeriöstä oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävän laajan toimenpideohjelman, joka sisältää toimia myös häirinnän estämiseksi.

Oppilaitoksia ja korkeakouluja koskevat työnantajina tasa-arvolain ja työsuojelun velvoitteet. Niillä on oltava tasa-arvon edistämissuunnitelma, jossa tulee kiinnittää erityistä huomiota seksuaalisen tai sukupuoleen perustuvan häirinnän poistamiseen. Työterveyslain mukaan työnantajan on ryhdyttävä toimiin, jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Lainsäädäntö edellyttää kaikilla koulutusasteilla turvallista opiskeluympäristöä, jossa ei saa olla sijaa häirinnälle tai kiusaamiselle.

Korkeakouluissa on nimitetty häirintäyhdyshenkilöitä ja laadittu toiminnallisia tasa-arvosuunnitelmia. Myös opiskelijakunnat ja ylioppilaskunnat ovat olleet aloitteellisia omien yhdyshenkilöiden nimeämisessä.

 Opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa korkeakoulujen osalta käyttöön vahvimmat ohjauskeinonsa häirinnän ehkäisemisen varmistamiseksi. Tänä vuonna käydään tulossopimuskauden puolivälin neuvottelut. Siellä käymme asian läpi jokaisen korkeakoulun kanssa ja varmistamme, että jokaisella on toimivat ja vahvat käytännöt seksuaalisen häirinnän ja kiusaamisen loppumiseksi. Otan asian esille myös tapaamisissa korkeakoulujen johdon kanssa.

Asia tulee keskusteluun myös korkeakouluvision ”hyvinvoivat korkeakouluyhteisöt” -työryhmässä. Pyydän ryhmältä konkreettisia esityksiä, miten korkeakouluissa saadaan aikaan kulttuurin muutos, jossa häirintä ja syrjintä otetaan aina vakavasti ja niihin puututaan vahvasti.

 #nomore #häirinnästävapaa

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu