Sanni Grahn-Laasonen

Synkkää ja järkyttävää

On ollut synkkää ja syvästi järkyttävää lukea #metoo-kampanjan myötä esiin nousseita seksuaalisen häirinnän kokemuksia oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Kiitos rohkeudesta naisille, jotka ovat tuoneet tarinansa esiin. Maailma muuttuu paremmaksi #metoo-kampanjan myötä, onneksi viimein, vaikka samaan aikaan mietin, miksi kaiken kuvatun piti tapahtua. Miksi #metoo tuli vasta nyt, vaikka seksuaalisen häirinnän eriasteisia kokemuksia on lähes jokaisella tuntemallani naisella?

Erityisen raskasta on ollut huomata, miten aikuiset ovat laiminlyöneet vastuunsa puuttua, kun häirintä- ja jopa raiskaustapaukset ovat tulleet esiin nuorten kertomina. Miksi ei puututtu? Sitä on mahdoton ymmärtää. Aikuisella on aina vastuu suojella lasta ja nuorta.
Maailma muuttuu rohkeiden ihmisten voimasta. Vaikenemisen kulttuuria on nyt murrettu. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava koskemattomuus, turvallisuus ja mahdollisuus kasvaa omana itsenään, suojassa häirinnältä. Koulun ja koulutuksen järjestäjän tehtävä on varmistaa, että oppimisympäristö on turvallinen kaikille lapsille ja nuorille.

Olemme valmistelemassa opetus- ja kulttuuriministeriössä useita toimia seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi. Tässä muutamia keskeisiä:

Opetushallitus valmistelee uudet ohjeistukset kouluille ja oppilaitoksille helmikuun loppuun mennessä. Opettajankoulutusfoorumi nostaa teeman käsittelyyn opettajankoulutuksen kehittämistyössä, jotta opettajilla olisi taitoa ja herkkyyttä tunnistaa ja puuttua tilanteisiin. Käynnistämme ministeriöstä oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävän laajan toimenpideohjelman, joka sisältää toimia myös häirinnän estämiseksi.

Oppilaitoksia ja korkeakouluja koskevat työnantajina tasa-arvolain ja työsuojelun velvoitteet. Niillä on oltava tasa-arvon edistämissuunnitelma, jossa tulee kiinnittää erityistä huomiota seksuaalisen tai sukupuoleen perustuvan häirinnän poistamiseen. Työterveyslain mukaan työnantajan on ryhdyttävä toimiin, jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Lainsäädäntö edellyttää kaikilla koulutusasteilla turvallista opiskeluympäristöä, jossa ei saa olla sijaa häirinnälle tai kiusaamiselle.

Korkeakouluissa on nimitetty häirintäyhdyshenkilöitä ja laadittu toiminnallisia tasa-arvosuunnitelmia. Myös opiskelijakunnat ja ylioppilaskunnat ovat olleet aloitteellisia omien yhdyshenkilöiden nimeämisessä.

 Opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa korkeakoulujen osalta käyttöön vahvimmat ohjauskeinonsa häirinnän ehkäisemisen varmistamiseksi. Tänä vuonna käydään tulossopimuskauden puolivälin neuvottelut. Siellä käymme asian läpi jokaisen korkeakoulun kanssa ja varmistamme, että jokaisella on toimivat ja vahvat käytännöt seksuaalisen häirinnän ja kiusaamisen loppumiseksi. Otan asian esille myös tapaamisissa korkeakoulujen johdon kanssa.

Asia tulee keskusteluun myös korkeakouluvision ”hyvinvoivat korkeakouluyhteisöt” -työryhmässä. Pyydän ryhmältä konkreettisia esityksiä, miten korkeakouluissa saadaan aikaan kulttuurin muutos, jossa häirintä ja syrjintä otetaan aina vakavasti ja niihin puututaan vahvasti.

 #nomore #häirinnästävapaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Tulevaisuus ei näytä paljon valoisammalta, koska tietyt maahantulijat eivät kunnioita naisten oikeuksia kovinkaan paljon.Tästä esimerkkinä viides joukkoraiskausepäily Malmössa lyhyen ajan sisällä.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Tulevaisuus ei näytä valoisalta, koska aina kun puhutaan ahdistelusta ja raiskauksista, niin huomio yritetään kääntää maahanmuuttajiin, vaikka eduskuntapuolueen varapuheenjohtaja yrittää työntää kieltään väkisin kolleegansa suuhun. Eihän siitä edes mitään kunnon rangaistusta anneta, koska sehän on kai sitä parempaa ahdistelua sitten. Eipoä tuo samainen puolue tiada erottaa raiskauksesta tuomittuja ihmisiä puolueestakaan.

Toni Rintala

"yrittää työntää kieltään väkisin kolleegansa suuhun. Eihän siitä edes mitään kunnon rangaistusta anneta"

Kyllään siitä aika ison rangaistuksen sai.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #37

No eikä saanut. Tai no, sai valkoiseksi mieheksi, jonka ahdistelu on vissiin näissä persupiireissä jotenkin hyväksyttävää. Ei ollut edes eka kerta ja jos olisi ollut vaikka vihreissä, niin olisi saanut kenkää koko puolueesta. Nythän Halla-ahokin syytti aluksi mediaa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Eli yksinkertaistettuna: kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille lisää toisarvoisia (ja likipitäen turhia) tehtäviä, jotka syövät resursseja ydintehtäviltä.

Lisähuomio: toimenpiteiden syynä ovat "miesten käyttäytyminen" ja valvonnan kohteena miehet. Naisten käyttäytyminen on fine. Aina. Tietenkin.

Juha Hämäläinen

En tunne yhtään miestä, jota naisten tekemä lähentely olisi ahdistanut. Ihan sama missä asemassa nainen ollut. Siksipä tämä ryhtiliike kohdistuu vain miehiin. Sikaileviin lähenteleviin äijiin. Sellaisiahan me olemme luonnon luomina luonnollisesti.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Tässä mennään samaa rataa kuin esim. jenkkilässä on menty. Puhutaan "häirintäkulttuurista", jota ei ole olemassa.

Ollaan luomassa pahansuoville ja katkerille (keski-ikäisille) naisille automaattiase vahvojen ja maskuliinisten miesten tuhoamiseksi.

Kuinka sekaisin tämä aika onkaan.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #5

"Puhutaan "häirintäkulttuurista", jota ei ole olemassa."

Kaltaisesi ihminen on osa ongelmaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #15

Etkö osaa kommunikoida ihmisten kanssa ilman jatkuvia henkilöön käyviä juttuja?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #15

Eikös tuota häirintäkulttuuria ole esiintynyt suurimmaksi osaksi punavihreissä kulttuuripiireissä? Tavalliset ihmiset eivät enää tunnista tuollaista ongelmaa esiintyvän. Toisin on toki ollut, mutta onneksi ajat ovat muuttuneet.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Jokaisella on silti koskemattomuus, eikä ahdistelu ole suvaittavaa missän muodossa tai kenekään tekemänä.

Juha Hämäläinen

Ei Sanni enää yhtään mitään asiamiehiä ja byrokratiaa lisää kiitos. Tämä ihmisten kyttääminen on jo muutenkin aivan sairaalla tasolla Suomessa.

Poliisi on olemassa ja heille voi kertoa ahdisteluista. Mutta mielellään tuoreeltaan eikä nuoruuden muistoja kymmenien vuosien takaa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

En yleensä näihin poliitikkojen avauksiin kommentoi mutta. Jos arvoisa avaaja olisi elänyt, ehkäpä parisenkymmentä vuotta enemmän, tuskin avaustaan olisi tehnyt.
Koko kamppanja kun on tuolta jenkeistä masinoitu ja nyt sitten julkimotkin päässevät hehkuttelemaan; minuakin on ahdisteltu. Voi voi.
Kyllä pitäisi ymmärtää, mies etsii partneria, joskus nainenkin; luonnollista mutta kun tämä hypetys, en voi muuta kuin vain ihmetellä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Näen kaksi vaaraa. Ensinnäkin käy niin, että ylipäänsä kiinnittäessämme kiristyvää huomiota suomalaismiesten huonoihin tapoihin unohdamme että varsinaisen ja kasvavan ongelman muodostavat ankaraa sukupuoliseparaatiota ylläpitävät kulttuurit, joiden edustajia maahamme vaeltaa jatkuvasti lisää, koska ovet ovat auki.

Toinen vaara sisältyy kulttuurisen "loukkaantumisherkkyyden" jatkuvan herkistämisen ja herkistymisen ongelmaan. Niin kauan kun kulttuurinen loukkaantumisherkkyys palkitaan, se kasvaa. Triggeröitymisen kynnys alenee ja liukenee tulkintoihin.

Yhtäältä länsimaisen, individualistisen ja orgaaniseen omantunnonetiikkaan suuntaavan kulttuurimme, ja toisaalta "islamilaisen maailman", jossa vallitsee kognitiota kivettävä kuvakielto, yksilöllisyyden kielto ja mekaaninen normimoraali, kohtaaminen minkäänlaisten yhteisten sääntöjen puitteissa on käytännössä mahdottomuus.

Ja omassa "suvaitsevassa" piirissämme tämä totaalisesti yhteensovittamaton konflikti on yhtenä kasvannaisenaan tuottanut relativistisen länsiliberalismin sisäiseksi ongelmaksi moraalisten maalitolppien jatkuvan siirtelyn. Eli juuri tuon jatkuvan loukkaantumisherkkyyden lisääntymisen.

Eli freudilaisittain tietynlaisen moraalisen toistopakon -- samaa moraaliongelmaa toistetaan yhä herkistyvissä reagensseissa.

Sillä tiellä mikään "metoo" ei tietysti tule riittämään, vaan lopulta kaikissa mahdollisissa asiayhteyksissä, itsesensuurissa ja toinen toisensa kyttäämisessä, ajaudutaan täydelliseen mielettömyyteen, jossa mikä tahansa sisältö saa minkä merkityksen tahansa ja voidaan tulkita aina tarkoituksellisena pahuutena.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Itse näen ongelman siinä, että vanhemmat setämiehet eivät salli keskustelua mistään muusta ahdistelusta, kuin maahanmuuttajien. On totta, että sieltä tulee ikävää ainestakin, mutta on täysin naurettavaa kääntäämään huomio pelkästään sinne, kun samaan aikaan eduskunnassa puolueen varapuheenjohtaja ytää tunkea kieltään väkisin naiskolleegan suuhun, ja selviää kaikesta ilman rangaistusta. Ai niin, ja samaa aikaa sieltä ikävän kulttuurin maassa asetetaan ahdistelulle todella kova rnagiastus. KEtkähän ne lopulta on niitä, jotka ei tähän maahan sopeudu? Eihän PS taida potkia raiskaajia pois puolueestakaan.

No, mutta kuunnellaan nyt kun setämiehet kertoo, miten ahdistelusta ei saa loukkaantua ja jos se on tapahtunut monia vuosia sitten, niin eihän siitä saa edes kertoa. Paitsi jos tekijänä on ollut maahanmuuttaja.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kiitokset nimittelyistä, kulttuurikonfliktin kuittaamisesta yksittäistapauksilla, vertailevan sosiaaliantropologian ja oikeussosiologian oppitunnista, asiakysymysten politisoimisesta ja omien tulkintojesi tunkemisesta toisen suuhun.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #20

#20:
Yritä kestää. Ne, joilla ei ole ymmärrystä eikä asiaa, pyrkivät pätemään
demagogialla ja pejoratiiveilla.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava Vastaus kommenttiin #20

Ei ole yksittäistapaus, vaan yksi erittäin hyvä esimerkki. Pidän setämieheksi kutsumista pienempänä pahana, kun seksuaalisen ahdistelun väheksymistä, jota se ette ilmeisesti vaan pysty lopettamaan. Olette vain osa ongelmaa ja paljon isompi ongelma, kun maahanmuuttajien mukana tulevat mädät omenat. Te luotte ilmapiiriä, että ahdistelu on sallittua ja hyväksyttävää. Se on vastenmielistä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #31

Tuntemattoman Vanhasta mukaillen: "Oikkonen on osa ongelmaa, kihihi ... isompi ongelma, kihihi ..."

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #31

"" Te luotte ilmapiiriä, että ahdistelu on sallittua ja hyväksyttävää. Se on vastenmielistä""

Kyllä sinä ihan itse tarkoitushakuisilla tulkinnoillasi luot sen ilmapiirin, ja ehkä juuri kokeaksesi vastenmielisyyttä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... selviää kaikesta ilman rangaistusta"

Jaa et sitten pidä "kulttuurista kivitystuomiota" minään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Onko teillä mitään rajoja/esimerkkejä mikä on häirintää ja mikä ei? Jne? Vai pitääkö jokaisen opettajan osata itse päättää missä menee raja? Vai laittaako opettaja, oppilaat itse tuon rajan määrittämään? Ja neuvotteko opettajia missä menee raja kunnianloukkaukseen ja oikeaseen syytöksen välillä jne?

Voin sanoa että Oppilaalla on aika paha lukioaika/ylä-aste jos joku tyttö päättää vetäistä päästä syytökset poikaa kohden ja opettajatkin menevät mukaan hommaan... Mitä todisteita opettajat vaativat? riittääkö pelkkä tytön sana ja sen kaverin? niinkuin Usassa/IsoBritanniassa jossa pojat eivät edes viits/uskalla omasta koulusta etsiä naiskavereita saati alkaa seurustelemaan.

Vielä tuohon ensimäiseen, osaatko sinä kertoa rajat? Mikä sinusta on härintää? Vitsit? Koskettelu? Ehdottelu? Kysyminen?

Nämä tuntuvat turhilta ja vähän asiaa vähätteleviltä kysmyksiltä. Mutta ovat hemmetin tärkeitä!

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Tuota seksuaalista häirintää on myös miehiin kohdistuvana asiana itse sen kohteeksi joutuneena tiedän sen olevan suoraan sanottuna kamalaa .

Kun noin 30 vuotias nainen alkaa häiritsemään n 70 ukkoo ja vaikka hänelle sanois suoraan painu suolle ei tehoa mutta kaippa se siitä terv tepivaari

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Nyt et kyllä selvästikään tiedä etkä ymmärrä mistä puhut ja mitä puhut.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST Vastaus kommenttiin #14

Jos tuo oli minulle ymmärrän liiankin hyvin että kun ikäero on n 40 vuotta se ei kiinnosta minua vaikka toinen koittas seistä päällään .
Enkä halua sellasta suhdetta joka on aivan sieltä minne ei päivä paista pidän sellasta seksuaalisena häirintänä kokonaan terv tepivaari

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #18

#18:
Kyllä se kommentti oli tuolle kaimalle. Minä en totisesti kadehdi sinua, jos olet moisen riesan niskaasi saanut.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mistä syystä kateus iski, kun mua suoraan sanottuna ottaa aivonuppiin, kun tyttären tyttäret on samaa ikäluokkaa . terv tepivaari

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tähän mennessä 9 (+1) mieshenkilöä vastannut blogiin. Missä naiset viipyilee?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Vaikenemisen kulttuuria on nyt murrettu. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava koskemattomuus, turvallisuus ja mahdollisuus kasvaa omana itsenään, suojassa häirinnältä. Koulun ja koulutuksen järjestäjän tehtävä on varmistaa, että oppimisympäristö on turvallinen kaikille lapsille ja nuorille."

Kenties vaikenemisen kulttuuria on murrettu, mutta kansanomainen kulttuuri ei muutu vain 'meetoon' ilmituomina kokemuksina.

Hienosti ilmaistuja statementteja tuodaan keskusteluun, mutta niiden kohdentuminen käytännön elämään, harvoin päätyvät lopulliseen muutokseen.

Meillä on aina häiriökäyttäytyviä, jotka toteuttavat omaa fantasiaan huolimatta siitä, millaisia toiveita ylhäältä esitetään.

On sitten eri asia, miten häiriökäyttäytyviä tunnistetaan, miten tilanteita vaikkapa kouluissa puretaan ja miten sanktioidaan.

On kyse siitä, millaisiin turvatoimiin lapset ja nuoret vaikkapa kouluissa tai ylemmissä opinahjoissa, voivat luottaa, että saavat oikeutta kokemuksilleen.

Siinäpä työsarkaa opetusministerille, koulujen hallintoelimille, rehtoreille ja opettajille.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olisiko kiusaamisestakin hyvä käynnistää tällainn kamppanja. Kiusaamista tapahtuu jatkuvasti. Kouluissa, työpaikoilla, jne.. Ilmeisesti eduskunnassakin. Kouluissa oppilaat ja opettajat saattavat kiusata. Olisko tässäkin nimen esille tulo se mikä saisi kiusaajat harkitsemaan kahdesti. Ura tai työvoisi loppua koko loppuelämäksi. Mitään todellistahan ei ole saatu aikaa asiassa. Eikä tähän ongelmaan ole haluttu edes oikeasti puuttua.
Kiusaaminen johtaa todella pahoihin seurauksiin. Minä kuva muakkautuu ja vaikuttaa läpi elämän. Osa uhreista ajautuu itsemurhaan.

Opetusministeri voisi tähänkin paneutua. Ei se ehkä ole, niin muodikasta ja monet opekaveritkin saattavat joutua syytösten kohteeksi, mutta tärkeää se olisi.

Tällainen julkinen tuomitseminen näyttää olevan tehokasta, joten sitä voisi tähänkin asiaan nostaa työkaluksi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Juuri näin! Samaa mieltä ja tähän voidaan myös sisälyttää se Seksuaalinen häirintä!

Toni Rintala

Eikös kiusaaminen kuulu evoluutioon?
Tai onhan sekin evoluutiota, että miljoonia vuosia harrastettu kiusaaminen loppuisi. Sehän muuttaisi kehityksen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Narsismi on sairaus. Saattaa siis mahtua evoluution piikkiin. Leikkiä ei ole syytä laskea sen syistä ja seurauksista.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #40

"Narsismi on sairaus. Saattaa siis mahtua evoluution piikkiin."

Minä en yhdistä kiusaamista suoraan narsismiin.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #41

Kiusaaminen on narsistin esileikki.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #42

"Kiusaaminen on narsistin esileikki."

Kiusaaminen on itsetunnon kohottamista. Mutta myös harjoittelua. Narsismi on ihan eri asia.

Narsisitilla on milloin hyvä itsetunto ja milloin huono itsetunto, riippuen asiantuntijasta.
Empatia on taas asia, jota kiusaaja hakee, mutta ei anna. Mutta yhden kiusaaja voi olla toisen paras ystävä tai suojelija. Eli hyvinkin empaattinen.

Ilman narsisimia on hankala menestyä, koska menestyminen vaatii halua olla hyvä. Narsismi on siis tavallaan joskus hyvä asia. Kuten myös kiusaaminen.

Vai mitä mieltä?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #43

Jos ihmisellä on hyvä itsetunto, ei hänellä ole tarvetta kiusata toista, saadakseen peukkuja kolmannelta. Narsisti ja kiusaaja (narsistin alkio) yrittävät aina pönkittää tietoisesti, tai tiedostamattaan itsetuntoaan. Seurauksena syntyy vain itseriittoisuus. Mikäli itseriittoisuus narsistilla vajaa,on hänellä lähes kaikissa kiusaajatapauksissa "hang around" kavereita apureina ja orjina.

Kiusaaja, kiusaus ja kiusaaminen on moniulotteinen yhden asian ilmaisu. Pieni kiusa, iso kiusa ja tappava kiusaaminen. Se on, kuin huume. Pienin annoksin ensin kivaa, mutta porras portaalta vaaditaan enemmä ja vahvempaa. Lopputulos on lähes 100 prosenttisesti ennakkoon arvioitavissa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #44

"Jos ihmisellä on hyvä itsetunto, ei hänellä ole tarvetta kiusata toista"

Eiköhän kiusaamisessa ole mukana paljon muutakin, kuin vain itsetunnon kohottamista. Siinä on myös seksuaalista kosiskelua, voimien koettelua, oppimista, opettelua ja montaa muuta motiivia.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No hyvä juttu sillä on rasite kun asuu aika lähellä pitää kauppaankin mennä kierto tietä ja kauppa matkakin venyy puolta pitemmäksi .
Mutta tuollasta se on ollut 2-3 vuotta sanonkin kohta suoraan ja kehoitan meneen h...n ittuun terv tepivaari

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No teeveestä tuli juuri miesten haluttomuudesta kun samaan aikaan puhutaan muualla seksualisesta häirinnästä .
Pankaas ny miettien kumpi pitäisi valita, jos et vokottele ei sekään ole hyvä, jos taas vokottelet se on seksuaalista häirintää . terv tepivaari

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tällä menolla se on kohta niin, että se, mikä ei ole kiellettyä, se on pakollista ja pahimmassa tapauksessa molempia yhtä aikaa.

Käyttäjän ElinaMehttalo kuva
Elina Mehtätalo

Opetusministeri voisi tämän hyvin epäkeskeisen asian sijaan keskittyä siihen, että pikkulasten työympäristö kouluissa olisi turvallinen. Pulpetit ja tuolit tärisevät kouluissa maaseutukunnissa 50-100 milj kg tuulivoimabetonia jyskätessä seudulla, infraäänipulssi puolestaan stressaa autonomista hermostoa aiheuttaen tutkittua haittaa, wifi-purskeet puskevat koko koulupäivän usean muun Euroopan maan kieltäessä ne kokonaan kouluissa.

Opetusministerin tärkeämpi tehtävä on huolehtia rajusti heikentyneestä kansainvälisestä suomalaiskoululaisten menestyksestä mm PISA-tuloksin, sekä suomalaisten älykkyden laskusta. Yllä ilmeisiä syitä tähän. Kiinnostaakohan opetusministeriä keskeisemmät tehtävät lainkaan. Vahvasti epäilen, minkä päättelen nykyisistä kannanotoista!

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Ai, suomessakin astutaan julkisvallan askelilla kapitaaliprostituution maailmaan. Näin käy sekulaarissa yhteiskunnassa jossa lompakko(se isoin) ratkaisee.

Tasa-arvo toteutuu vain lompakonrakentamisessa....eikun..

Miten muuten ministeri aikoo suojata oppilaita opettajien pedofilialta? Meilläkin oli yläasteella/lukiossa aikoinaan juoppo sovinistisika MAOL-aineiden lehtorina. Samasta kemian kokeesta sain vitosen samoilla vastauksilla kuin edessäni istunut naisoppilas sai seiskan. Multa puuttu vaan nätti hymy ja tissit. Valitus rehtorille tyssäsi kommenttiin: ota opoon yhteyttä. Meillä tällaista ei tapahdu. Ongelma vain oli siinä että sama henkilö hoiti myös opon (opintojenohjaaja) virkaa!

Kotonaan tämä sama sika hakkasi vaimoaan kuin vanhaa nyrkkeilysäkkiä. Ulospäin tämä perhekunta kuitenkin näytteli kultivoitunutta paikkakunnan kermaa.

Kuinka monta kemistin/fyysikon/matemaatikon uraa tämäkin tapaus tuhosi?

Toimituksen poiminnat