Sanni Grahn-Laasonen

Hyvä kuolema

Kivunlievitys, lohdutus, saattohoito. Muistan, kuinka sosiaali- ja terveydenhuollon eettisessä neuvottelukunnassa vuosia sitten pohdimme hyvän kuoleman etiikkaa. Olin siellä ensimmäisen kauden kansanedustajana, ”maallikkojäsenenä”. Kokoukset kestivät tunteja ja niihin sisältyi paljon kuulemisia, hidasta keskustelua, arvopunnintaa eutanasiasta, saattohoidosta ja kivunlievityksestä. Jäseninä oli paljon kuolemaa nähneitä lääketieteen ammattilaisia ja kirkon sielunhoidon ammattilaisia.

Palasin näihin ammattilaisten kanssa vietettyihin, opettavaisiin hetkiin tänään, kun pöydälläni oli päättää sote-alan koulutuksen kehittämishankkeista.

 Yksi rahoitusta hakenut hanke liittyi saattohoidon ja palliatiivisen hoidon kehittämiseen.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasta sairaudesta kärsivän ihmisen ja hänen läheistensä moniammatillista hoitoa. Jo silloin vuosia sitten Etenen kokouksessa puhuimme siitä, kuinka Suomessa on puutteita kivunlievityksen ja saattohoidon osaamisessa. Kun väestö ikääntyy, tarve on kasvava. Suomessa ei ole yhdenmukaista palliatiivisen hoidon koulutusta kaikille terveydenhuollon ammattilaisille. Hoidon tarjonta on epätasa-arvoista.

Myönsin tänään 1,5 miljoonaa euroa palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen koulutuksen monialaiseen ja työelämälähtöiseen kehittämiseen. Mukana koulutusta kehittämässä ovat kaikki hoitotyötä järjestävät ammattikorkeakoulut ja lääketieteen koulutusta järjestävät yliopistot.

Hankkeen tuloksena Suomeen syntyy valtakunnalliset ja kansainvälisesti vertailukelpoiset opetusohjelmat ja jatkokoulutusjärjestelmät varmistamaan terveydenhuollon ammattilaisten palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen perustason ja erityistason osaaminen.

Toivon sydämestäni, että tämä tärkeä hanke onnistuu, ja iloitsen siitä, että vihdoinkin tuli mahdollisuus tehdä jotain konkreettista sen edistämiseksi, että yhä useampi voisi saada inhimillisemmät elämän viimeiset hetket.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tämä on hyvä hanke, muttei poista eutanasian käytön helpottamista. Kun näet edes yhden läheisen kuolemaa edeltävät rankat kärsimykset, ymmärrät mitä tarkoitan, jos sinulla on kyky asettua kärsivän asemaan etiikkaluentojen sijaan.

Lainsäädännön tehtävä ei voi olla kidutuksen salliminen. Palliatiivisen hoidon keinot eivät nimittäin poista kaikkien kärsimyksiä ollenkaan.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Itävaltalainen psykiatri Viktor E. Frankl kertoo eräässä kirjassaan naisesta, joka tuli lääkärin vastaanotolle kauhun vallassa. Nainen oli lukenut jostain sanomalehdestä, että auringon energia loppuu viiden miljoonan vuoden päästä. Psykiatri oikaisi naisen käsityksen ja kertoi, että auringon energia loppuu vasta viiden miljardin vuoden kuluttua, minkä kuullessaan nainen oli huomattavan helpottunut. Kuoleman ajatuksen siirtäminen jonnekin yli viiden miljoonan vuoden päähän on ajallemme tyypillistä. Fyysistä kipua voidaan lievittää, jos taitoa ja halua on, mutta kuka keksisi palliatiivisen hoidon, jolla saataisiin lievitettyä kuoleman pelkoa?

Juha Hämäläinen

Niin ja poistettua syvään juurrutetun helvetinpelon, joka on länsimaisessa etiikassa se pääsyy eutanasian vastustamiseen niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnan keskuudessa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Arvoisa ministeri, olkaa ystävällinen ja katsokaa alla olevassa Kari Viholaisen puheenvuorossa oleva video:

http://hoitaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252963-edu...

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan pyynnöstä Exitus ry on lausunut valiokunnalle näkemyksensä Eutanasia-kansalaisaloitteesta hyvän kuoleman puolesta. Exitus puolustaa vahvasti henkisesti terveen ihmisen itsemääräämisoikeuden toteutumista itseään koskevissa hoitopäätöksissä.

Ihmisellä pitäisi olla oikeus saada lääkinnällistä kuolinapua, kun parantavaa hoitoa ei enää ole ja kun sairauden ennuste on lääketieteellisesti arvioiden toivoton ja inhimillisesti katsoen kestämätön. Prosessin tulee olla ammattimainen ja perustua hyvään lääketieteelliseen toimintaan ja perusteeseen.

Keskustelu eutanasiasta käy vilkkaana. Lain valmistelun tulee olla tarkka ja monesta näkökulmasta harkittu, jotta väärinkäytöksille ja turhille peloille ei ole sijaa. Lainvalmistelun on hyvä myös vihdoin parantaa saattohoidon tilaa, nämä kaksi asiaa eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan toisiaan tukevia.

Palliatiivisen sedaation, pelkojen, uskonnon, uskomusten tai saattohoidon huonon tilan ei pidä antaa olla argumentteina aloitteen kumoamiseksi. Eutanasialain tulee olla paras mahdollinen meille suomalaisille, ei pelkkä muiden maiden vastaavien lakien ja käytäntöjen kopio.

Eutanasian vastustamista perustellaan joskus sillä, että se ei olisi lääkärin etiikan mukaista. Kuitenkin aivan yhtä epäeettistä on jättää auttamatta kärsivää potilasta. Käytännössä tilanne on juuri tällainen silloin, kun oireita ei ole saatu kuriin ja potilas itse pyytää eutanasiaa itselleen mutta lääkärillä ei kuitenkaan nykytilanteessa ole laillista oikeutta auttaa.

Merkille pantavaa on, että saattohoidon puutteellisuus on juuri nyt noussut voimakkaasti keskusteluun, kun pitäisi keskustella eutanasian laillistamisesta. Toivottavasti tällä retoriikalla ei pyritä tukahduttamaan keskustelua eutanasian tarpeellisuudesta.

Kansalaisaloite ei saa jäädä saattohoitokeskustelun varjoon ja toivomme sosiaali- ja terveysvaliokunnalle työrauhaa tämän kansalaisaloitteen käsittelyyn. Valitettavasti suomalainen saattohoito ei ole vielä riittävällä tasolla. Tähän ovat syynä alueelliset erot, jotka tulee korjata. Tasokkaan saattohoidon pitää myös käytännössä olla jokaisen kuolevan oikeus.

Saattohoito ja eutanasia eivät ole toisensa poissulkevia asioita, vaan hyvään saattohoitoon kuuluu myös eutanasian mahdollisuus silloin, kun muut menetelmät eivät auta potilasta. Jokaisen potilaan hyvinvoinnista tulee huolehtia. Saattohoidon kehittäminen on mahdollista samanaikaisesti eutanasialainsäädännön kanssa. Belgiassa tehdyn tutkimuksen mukaan saattohoidon taso on vain parantunut entisestään vuosien saatossa eutanasialain tultua siellä voimaan.

Paraskaan saattohoito ei aina pysty torjumaan riittävästi potilaan kipuja ja kärsimystä. Mielestäni olisikin jokaisen syytä henkilökohtaisesti miettiä, onko tällaisissa tapauksissa kuolinavun nykyisen ehdottoman kiellon voimassa pitäminen armollista vai armotonta.

Kari Viholainen
puheenjohtaja
Exitus ry

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kari, telepatiaa... :-) Siis laitoimme Sannille viestin juuri samalla minuutilla, huomasitko?

Käyttäjän hoitaja kuva
Kari Viholainen

Joo! Kyllä huomasin...)) Hyvää pääsiäistä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos, Kari, oikein hyvää ja rauhallista pääsiäistä! :)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Olen sanonut näin ennenkin, ja sanon näin taas kerran: eutanasiaa vastustaa vain sadisti.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Lähipiiristä tuttuni sairastui aivosyöpään ja hänelle heräsi pelko, että kuinka hän tulee pärjäämään sen jälkeen kun oma hallinta aivoihinsa katoaa. Hän saikin hankittua sairautensa alkuvaiheessa unilääkkeitä mutta säästi niitä siihen hetkeen, kun aika tulee poistua paikalta omasta halustaan.

Hänen tapauksensa oli hyvä, sillä hänellä oli voimakkaat lääkkeet niin sanotusti itse päättää päivänsa kuten haluaa. Eikä omaisia ollut.

Mutta mistähän minäkin ja muut halukkaat tuollaiset lääkkeet saisivat sille tapaukselle, että esimerkiksi kun minä tulen perheettömänä niitä tarvitsemaan poistuakseni paikalta hiljaisesti - omasta tahdostani lääkettä nauttimalla. Voisikohan noita lääkkeitä saada jo nykyisinkin, kunhan vaan lääkärille ilmoittaa lääketarpeensa - vetäytyä pitkään uneen - sitten joskus tulevaisuudessa parantumattoman sairauden tapauksessa.

Siis puhun tapauksesta, kun ihminen sairastuu niin vaikeasti, että kun hänellä ei ole omaisia auttamaan sairaudessaan, eikä halua elää parantumattoman sairautensa kanssa pitkään.

Pekka Pylkkönen

"Myönsin tänään 1,5 miljoonaa euroa---"

Ihan kiva keissi mutta tälläiset sanavalinnat kyllä särähtävät korviin. Sinä, hyvä Sanni, et tätäkään projektia maksanut. Olisi ihan hyvä opetella taas arvostamaan duunareita ja yrittäjiä sen verran ettei vahingossakaan yritä ottaa kunniaa jostakin jonka maksamisen panee toisen harteille.

Eva Tervala

Vai että Sanni Grahn-Laasonen oikein armollisesti myönsi armokuolemaan varoja ? Ei siis eduskunta tai mikään muu taho ?
Parempi olisi jakaa meille vanhuksille jo itsemurhakapselit, jotta pääsisimme pois teitä rasittamasta.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Hyvä, että palliatiiviseen ja saattohoitoon panostetaan rahaa jolla saadaan tarvittavia resursseja ja mahdollisuuksia, jotta hyvä hoito voisi toteutua koko koko ihmisen elämänkaaren alusta loppuun.

Pitkäperjantain kirjoituksessa kirjoitin muunmuassa seuraavaa:

http://jussikeskinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kultt...

Jumalan tuntemisesta on käytännön hyötyä; sillä se opettaa, että joka tuntee Jumalan ei tapa alkavaa elämää, ei tapa ketään milloinkaan eikä missään vaiheessa, ei ole mukana minkäänlaisissa murhasuunnitelmissa, eikä etenkään oman järkensä pettämänä tee mitään, vaan tutkii mikä on oikein ja mikä on väärin, sillä ihmisen järki pettää aina. Ainoa tapa toimia oikein, on tuntea Jumala henkilökohtaisesti, ja pyytää armahdusta ja anteeksiantoa Jeesuksen Kristuksen kautta; sillä me olemme loppuun asti pahantekijöitä.

Ihmiset kuuntelevat niitä, jotka puhuvat kuin poliitikot maallisesta hyvinvointivaltiosta, vaikka sitä ei koskaan tule ihmisen toimesta, se tulee aivan toisella tavalla. En yhtään oleta, että ymmärtäisitte tämän, en minä itsekään ymmärrä, mutta olen alkanut uskomaan, että näin on; kuten on kirjoitettu. Tämän totuuden on silmieni eteen kantanut maailman ja ihmisen pimeys ja sokeus.

Se mitä en ymmärtänyt ja mitä luulen, että harvalla on niin syvä Pyhän Hengen yhteys, että he eläisivät puhtaassa totuudessa ja käsittäisvät Jumalan tarkoitukset; löytyy tuosta blogistani.

Juha Hämäläinen

Kauniisti kirjoitettu. Se vain ei oikeuta kiduttamaan ketään. Emme kiduta eläimiäkään. Siitä saa rangaistuksen.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Ei kuule nyt sie olet erehtynyt.

Emme kiduta ketään ? Enemmän kuin outo toteamus maailmassa, jossa kidutetaan eläimiä, ihmisiä ja kaikkea mikä liikkuu ja vaikka ei liikuisikaan; kidutamme myös luontoa, sen kasveja ja kaikkea mikä siinä on elävää.

Ja kidutus ja pelko tulevat jatkumaan; etenkin, kun pelko ennen aikaiseen eutanasiaan joutumisesta aktualisoituu ajankohtaiseksi.

Ei minua niinkään pelota se, että joku ymmärtää sitä käsittämätöntä kärsimystä mitä sairaudet voivat tuottaa; ymmärtää ja pelkää mutta ei ymmärrä tajuta sitä, että jokainen meistä tyhjennetään tavalla tai toisella eikä ole ihmisen asia murhata ketään, koska motivaatio toiminnan takana voi olla aivan toinen kuin miltä se näyttää. Kuten kirjoitin ei järki riitä, ei kenelläkään, koska asiat vierivät eteenpäin meidän voimatta niihin juurikaan vaikuttaa ... edellä sanotun mukaisesti.

On vielä painavampiakin seikkoja mutta luulen, että niistä on turha puhua täällä nyt.

Ja mitä tulee kokemukseen, niin olen kyllä nähnyt kuolevia ja kärsiviä ihmisiä. Olen nähnyt kuinka koko perhe pyyhitään maailmasta niin, että jäljelle jää perheestä vain yksi lapsi. Se ei minua kuitenkaan nosta sille tasolle, että voisin olla päättämässä elämästä ja kuolemasta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Koviin kipuihin täytyy olla hyvä lääkitys, oli tilanne mikä hyvänsä.

Hyvän palliatiivisen hoidon, siis saattohoidon yksiköiden, luulisi tietävän, että MO:ta tai parempia johdannaisia ei tule säästää. Aivan liian monesti tunnutaan nykyisin varottavan tehokasta kivunlievitystä omituisin perusten.

Kivuista valittavaa loppuhetkiä odottavaa potilasta on autettava riittävästi, eikä säästeliäästi.

Monestikko politikko on ollut itse näkemässä kivuissan olvan potilaan kuoleman ?

Käyttäjän HelenaSiira kuva
Helena Siira

Valitettavasti minua kiusaa tässä Grahn-Laasosen jutussa se ilmeinen tekopyhyys ja moraalittomuus, joka on ollut vallitsevaa hänen ja tämän hallituksen toimille. Ammatillisesta koulutuksesta, myös sosiaali- ja terveysalalta, on säästetty huikeita summia ja käytännössä koulutus on melkein alasajettu. Samalla Grahn-Laasonen on puhunut "suuresta koulureformista". Nyt hän ottaa "hyvän kuolemankin" esille poliittisia pinnoja kerätäkseen. Hyvä kuolema ja saattohoito pitäisi kuulua ihan normaaliin opetukseen. Ei yksi pääsky kesää tee samoin kuin yksi erillinen koulutushankekaan. Toinen asia on vielä sitten se, että kun ns. laitoshoito on alasajettu samoin kuin kotihoitokin, niin saa siinä olla jos minkälaiset osaamiset, kun kuitenkaan aikaa potilaalle/asiakkaalle työntkeijällä ei ole. Nykyhallitus on koko vallassa olonsa ajan säästänyt nimenomaan esim. koti- ja laitoshoidossa. Nyt Grahn-Laasonen puhuu tästä yksittäisestä erillismäärärahasta ikään kuin suurena urotyönään! Varsinainen poliittinen silmänkääntötemppu, röyhkeäkin, kun ajattelee kaikkea sitä kärsimystä, jonka kuolevat ihmiset ja heidän omaisensa ja läheisensä saavat kokea, mutta Grahn-Laasonen vain politikoi (sanan negatiivisimmassa merkityksessä) asian ympärillä

Maija-Liisa Kuronen

Kiitos, Sanni G-L, tästä hyvästä uutisesta! Saattohoidon taso vaihtelee liikaa riippuen paikkakunnasta, hoitoyksiköstä, jopa työvuorossa olevista hoitajista ja kuitenkin potilaan hyvinvoinnin kannalta suurimmat päätökset tapahtuvat siinä hänen vuoteensa äärellä. Palliatiivisen hoidon yksiköissä on saattohoidon tietoa ja osaamista mutta valtaosa ihmisistä kuolee perusterveydenhuollossa. Toivon että koulutusrahat suuntautuvat perusterveydenhuoltoon. Vain avoin keskustelu ja kouluttautuminen muuttaa asenteita ja nostaa saattohoidon tasoa.

Toimituksen poiminnat