Politiikka on antiikkinen keksintö, jota sietääkin uudistaa

Raikasta ja tervetullutta, että politiikan toimintatapoja halutaan uudistaa. Ajatukset kuulostavat tutuilta. Kun äänestysaktiivisuuden lasku jo itsessään uhkaa demokratian toteutumista, olisi vastuutonta olla pohtimatta innostavia tapoja saada ihmisten ääni kuulumaan paremmin. Kokoomus haluaa lisätä avoimuutta ja viedä politiikkaa sinne, missä ihmiset ovat muutenkin. Haluamme, että Kokoomus on avoin kansanliike, jossa pääsee vaikuttamaan, ideoimaan ja käymään keskustelua. Siksi meillä on kehitetty ja kehitteillä verkostoja, alustoja ja muita moderneja osallistumisen tapoja.

Samalla puolustamme demokratiaa. Se on kirjaimellisesti antiikkinen keksintö, mutta kiistämättä paras keksitty yhteiskuntajärjestys. Demokratia vaatii toteutuakseen ihmisten osallisuutta ja osallistumista, siksi sitä on jatkuvasti kehitettävä täyttämään tärkeän tehtävänsä. Demokratiassa arvokasta – ja samalla vaikeinta – on yhteistyö ja erilaisten mielipiteiden yhteensovittaminen.

Lapsuudessani isäni jäi aina suustaan kiinni kauppareissuilla. Hän tuntee paljon ihmisiä. Hän opetti, että kannattaa elää ”leveällä rintamalla”. Sosiaalitieteissä puhutaan siitä, ettei ihmisten välille saisi muodostua liian pitkää sosiaalista etäisyyttä, joka voi johtaa empatiakuiluun. Kun ei tunne, ei välttämättä osaa asettua toisen ihmisen asemaan, tuntea myötätuntoa ja empatiaa. Lukemisesta ei turhaan sanota, että se avaa maailmoja. Se auttaa kuvittelemaan, miltä toisen maailmasta käsin tuntuu.

Politiikassa kuplautuminen on riski. Olisi tärkeää joka päivä elää sillä tavalla leveällä rintamalla, että kykenisi ymmärtämään, miksi ajattelemme asioista eri tavalla. Jokainen tulee omista taustoistaan ja kokemusmaailmoistaan. Näitä oman maailman näköaloja pitäisi joka päivä yrittää kasvattaa ja pitää mieli avoimena uuden oppimiselle. Tässä itsellänikin on vielä paljon opittavaa.

Usein itsekin toivoisin, että politiikka reagoisi nopeammin, että päätöksiä syntyisi nopeammin, että saataisiin enemmän aikaan. Olen toistellut, että jos olisi vain minusta kiinni, perhevapaauudistus olisi jo tehty, yritystuet uudistettu. Vaan kun se ei ole vain minusta tai Kokoomuksesta kiinni, ei politiikka koskaan ole. Usein silloin saadaan aikaan, kun ihmiset pääsevät mukaan vaikuttamaan, kun yhteinen ymmärrys kasvaa ja löytyy.

Päättäjän vastuu on iso. Poliitikon roolissa vaaditaan itsenäisyyttä suhteessa eturyhmiin. On uskallettava päättää myös asioista, joita moni vastustaa. Emme voi ryhtyä säätämään lakeja klikkausten perusteella. Poliittisessa prosessissa jokaisella äänellä on oltava mahdollisuus tulla kuulluksi, mutta lopulta kuitenkaan harkintaa, eri argumenttien punnintaa ja kansanedustajan tai ministerin poliittista vastuuta ei voi ulkoistaa. Toivottavasti sellaista ei kukaan kuvittelekaan.

Samaan aikaan korostuu yhteistyö, se on tulosten edellytys. Optimistina ajattelen, että Hjalliksen lähdöstä seurannut keskustelu saattaa jopa olla pieni kunnianpalautus politiikalle: yhteistyön ja erilaisten mielipiteiden yhteensovittamisen arvo huomattiin pitkästä aikaa.

Ehkä käytävä keskustelu auttaa uudistamaan puolueita siten, että demokratian legitimiteetti vahvistuu. Pidetään mielet avoimina.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu