Sanni Grahn-Laasonen

Politiikka on antiikkinen keksintö, jota sietääkin uudistaa

Raikasta ja tervetullutta, että politiikan toimintatapoja halutaan uudistaa. Ajatukset kuulostavat tutuilta. Kun äänestysaktiivisuuden lasku jo itsessään uhkaa demokratian toteutumista, olisi vastuutonta olla pohtimatta innostavia tapoja saada ihmisten ääni kuulumaan paremmin. Kokoomus haluaa lisätä avoimuutta ja viedä politiikkaa sinne, missä ihmiset ovat muutenkin. Haluamme, että Kokoomus on avoin kansanliike, jossa pääsee vaikuttamaan, ideoimaan ja käymään keskustelua. Siksi meillä on kehitetty ja kehitteillä verkostoja, alustoja ja muita moderneja osallistumisen tapoja.

Samalla puolustamme demokratiaa. Se on kirjaimellisesti antiikkinen keksintö, mutta kiistämättä paras keksitty yhteiskuntajärjestys. Demokratia vaatii toteutuakseen ihmisten osallisuutta ja osallistumista, siksi sitä on jatkuvasti kehitettävä täyttämään tärkeän tehtävänsä. Demokratiassa arvokasta – ja samalla vaikeinta – on yhteistyö ja erilaisten mielipiteiden yhteensovittaminen.

Lapsuudessani isäni jäi aina suustaan kiinni kauppareissuilla. Hän tuntee paljon ihmisiä. Hän opetti, että kannattaa elää ”leveällä rintamalla”. Sosiaalitieteissä puhutaan siitä, ettei ihmisten välille saisi muodostua liian pitkää sosiaalista etäisyyttä, joka voi johtaa empatiakuiluun. Kun ei tunne, ei välttämättä osaa asettua toisen ihmisen asemaan, tuntea myötätuntoa ja empatiaa. Lukemisesta ei turhaan sanota, että se avaa maailmoja. Se auttaa kuvittelemaan, miltä toisen maailmasta käsin tuntuu.

Politiikassa kuplautuminen on riski. Olisi tärkeää joka päivä elää sillä tavalla leveällä rintamalla, että kykenisi ymmärtämään, miksi ajattelemme asioista eri tavalla. Jokainen tulee omista taustoistaan ja kokemusmaailmoistaan. Näitä oman maailman näköaloja pitäisi joka päivä yrittää kasvattaa ja pitää mieli avoimena uuden oppimiselle. Tässä itsellänikin on vielä paljon opittavaa.

Usein itsekin toivoisin, että politiikka reagoisi nopeammin, että päätöksiä syntyisi nopeammin, että saataisiin enemmän aikaan. Olen toistellut, että jos olisi vain minusta kiinni, perhevapaauudistus olisi jo tehty, yritystuet uudistettu. Vaan kun se ei ole vain minusta tai Kokoomuksesta kiinni, ei politiikka koskaan ole. Usein silloin saadaan aikaan, kun ihmiset pääsevät mukaan vaikuttamaan, kun yhteinen ymmärrys kasvaa ja löytyy.

Päättäjän vastuu on iso. Poliitikon roolissa vaaditaan itsenäisyyttä suhteessa eturyhmiin. On uskallettava päättää myös asioista, joita moni vastustaa. Emme voi ryhtyä säätämään lakeja klikkausten perusteella. Poliittisessa prosessissa jokaisella äänellä on oltava mahdollisuus tulla kuulluksi, mutta lopulta kuitenkaan harkintaa, eri argumenttien punnintaa ja kansanedustajan tai ministerin poliittista vastuuta ei voi ulkoistaa. Toivottavasti sellaista ei kukaan kuvittelekaan.

Samaan aikaan korostuu yhteistyö, se on tulosten edellytys. Optimistina ajattelen, että Hjalliksen lähdöstä seurannut keskustelu saattaa jopa olla pieni kunnianpalautus politiikalle: yhteistyön ja erilaisten mielipiteiden yhteensovittamisen arvo huomattiin pitkästä aikaa.

Ehkä käytävä keskustelu auttaa uudistamaan puolueita siten, että demokratian legitimiteetti vahvistuu. Pidetään mielet avoimina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Demokratia vaatii toteutuakseen ihmisten osallisuutta ja osallistumista.-

Ei varmaan olisi pahitteeksi jos edellisten lisäksi ihmiset enenevissä määrin tietäisivät yhteiskunnan rakenteista ja sen toimivuudesta yhtä paljon kuin tietävät jääkiekosta tai muista vastaavista joukkuepeleistä. Tosiasia on, että me ollaan hyvin pitkälle yksilökeskeisiä. Suurimmalle osalle se oma pieni reviiri on se kaikkein tärkein. Edustuksellisuus riittää yhä pienenevälle joukolle yhteisten asioiden (demokratian) hoitamiseen.
Muutoin kyllä ihmiset osallistuvat suurin joukoin. Katsokaa vaikka erilaisia festareita, konsertteja tai urheilutilaisuuksia.
Ehkä valtaapitävien (taloudellisen tai yhteiskunnallisen) intresseissä ei olekaan otollista koko kansan tietävän miten yhteiskunnallinen talous ja päätöksentekojärjestelmä toimii. Kun suurin osa kansalaisista luulee mutta ei tiedä, niin kaikenlainen suhmurointi pötypuheineen on saanut jalansijan vallan käytössä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Kokoomus haluaa lisätä avoimuutta ja viedä politiikkaa sinne, missä ihmiset ovat muutenkin. Haluamme, että Kokoomus on avoin kansanliike, jossa pääsee vaikuttamaan, ideoimaan ja käymään keskustelua. Siksi meillä on kehitetty ja kehitteillä verkostoja, alustoja ja muita moderneja osallistumisen tapoja."

Olet nyt yhdellä alustalla, jossa keskustelu on halutessanne mahdollista. Katselin muutaman julkaisemasi blogin taaksepäin ja huomasin saman ilmiön kuin kollegallasi Jaskarilla eli et ole ottanut lainkaan osaa kesksutelun vaan blogisi on vain tiedonanto ajatuksistasi.

Sisällön ollessa avoimuuden ja keskustelun lisääminen olisi hyvä konreettisesti muuttaa toimintaa sanahelinän sijaan. Jos katsoo vaikkapa Jungnerin toimintatapaa sekä täällä että vaikkapa Facebookissa, niin ero syntyy aktiivisesta osallistumisesta keskustelusta yksipuolisen julistamisen sijaan. Ilman sitä koko homma ei toimi.

On aika turha koittaa kehitellä uusia alustoja vaan hyödyntää olemassaolevia ja paikkoja, jossa ihmiset jo ovat - pitää vain osallistua.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuo osallistumattomuus keskusteluun blogin heiton jälkeen osoittaa ylimielisyyttä muita keskustelijoita kohtaan. Tai sanoisinko muiden mielipiteillä ratsastamiselta. Näinhän se on, että on teettäjiä ja tekijöitä. Herrakansaa ja rahvaita.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

"Olet nyt yhdellä alustalla, jossa keskustelu on halutessanne mahdollista. Katselin muutaman julkaisemasi blogin taaksepäin ja huomasin saman ilmiön kuin kollegallasi Jaskarilla eli et ole ottanut lainkaan osaa kesksutelun vaan blogisi on vain tiedonanto ajatuksistasi."

Tällainen vaikutelma voi kiistämättä syntyä, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että kyse on valtioneuvoston jäsenestä. Siinä asemassa ei satunnaisiin somekeskusteluihin tai -väittelyihin antautuminen varmastikaan ole pitemmän päälle kovin kestävä strategia. Eiköhän heillä ole näiltä osin melko yhtenevät toimintaohjeet.

Sen sijaan merkillepantavaa mielestäni on että (korjatkaa jos olen väärässä), että myöskään esimerkiksi Paavo Väyrynen ei koskaan itse osallistu tällä alustalla julkaisemiensa julistusbloggausten herättämään keskusteluun. Siinä mielestäni on todellinen osoitus ylimielisyydestä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Perjaitaisessa pressiklubissa Paavo Väyrynen juuri tunnusti, että avustajansa twiittailee mutta hän toki kirjoittaa kolumninsa ja bloginsa tänne itse muttei koe tarpeelliseksi niitä itse kommentoida "antaa muiden kinata". Kukaan ei tiedä kirjoittaako Sanni Grahn - Laaksonen näitä blogejaan tällä kertaa luulisi kun oli sen verran henkilökohtainen, mutta mitään asiaa näissä kympin ainekirjoituksissa ei koskaan ole kunhan vain kaunista runoilua positiivisella twistillä joka nyt on aina kaukana tylsän maailman konkretian tasosta jossa nyt joku politiikka on aika karua puuhaa pienen porukan lehmänkauppoineen.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #5

En tuota Pressiklubia katsonut, mutta noin se varmasti Väyrysen kohdalla menee.

Tuossa äskeisessä viittauksessani valtioneuvoston jäsenyyteen tarkoitin sitä, että jos ministerit ottaisivat tavakseen osallistua kaikkiin reaaliaikaisiin somekeskusteluihin, lipsahtaisi heiltä varmasti ennen pitkää sanakäänteitä, joita he saisivat selitellä kyselytunneilla pääministeriä myöten. Tilanne olisi varmasti ennen pitkää kestämätön.

Toimiessaan näennäisesti samalla tavalla Väyrynen yrittää mielestäni antaa harhaanjohtavaa mielikuvaa asemasta, jota hänellä ei todellisuudessa ole. Mutta Väyrysestä lienee viime aikojen tietojen valossa turhaa enää liiemmin innostua, ilta koittaa lopulta kaikille.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"...innostavia tapoja saada ihmisten ääni kuulumaan paremmin."

Hallitus on politiikassaan esineellistänyt ihmisen vallankäyttönsä välineeksi ja ottanut rahan ylinpänä hyvänä toimintansa keskiöön.

Miten tässä asetelmassa ylipäätään, toteutuu demokratian, siis kansanvallan legitimiteetti.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kylläpä ihmistenkin vaatimukset liittyvät pääosin rahaan. Etenkin muiden rahaan. Sitä pitäisi kerätä enemmän ja panna milloin mihinkin moolokin kitaan.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Niin, tällä hetkellä toiminnan keskiössä on jatkuva kasvu ja raha. On selvää, että ristiriitoja syntyy, kun kansalaisten ääni vaiennetaan ja vuoropuhelu ratkaisujen teossa estetään. Tämän voi jokainen vaikkapa arjen käytännöissä kokea; valehtelua ja huonokuuloisuutta.

Keskiöön tarvitaan vahvempaa kansalaisten vaikuttamisen mahdollisuutta ja vuoropuhelua.

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246301-menn...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Tai sitten moniarvoisessa yhteiskunnassa ihmiset tekevät valintojaan itse ilman poliittista ohjausta. Yksi tekee ekologisemman valinnan ja toinen hedonistisemman valinnan. Molemmat saavat mitä haluavat ja hyvinvointi kasvaa. Vapaat markkinat ja alhainen verotus ovat aidon kansanvallan lähtökohta. Jokainen saa päättää omista asioistaan itse omista lähtökohdistaan sen sijaan että ne äänellään ylhäältä vasten omaa tahtoa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #10

Hyvä järjestelmä ottaa huomioon kansalaisten koko kirjon näkemyksiä. Esimerkikisi Sveitsin malliin.

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/en...

Lue myös S. Hankamäen uusin blogi

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254231-p...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kalle Isokallio kertoo blogissaan mielipiteensä Kokoomuksen toiminnasta. Hän katsoo että Kokoomus on täysin Kepun vietävissä ja palkansaajat tulevat tuntemaan tämän karvaasti valtionverotuksessa. Kannattaa lukea!

https://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2018/0...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Enemmän minä olen lukenut päinvastaisia näkemyksiä, kuka on hallituksessa kenen vietävissä. Eduskunnan oppositio liputtaa kokoomusta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sanni, katsopa EU:n ns. Valkoisen kirjan viisi skenaariota täältä:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_fi.htm

---

Mikä näistä viidestä EU-skenaariosta Suomen tulee valita? Vai ei mitään niistä? Mikä on Kokoomuksen kanta niihin? Otapa osaa keskusteluun! :)

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Sinä päivänä kun Suomessa JOKU puolue ryhtyy ajamaan tavallisen pienen suomalaisen ihmisen asiaa, se puolue kasvaa - muut kuihtuvat - niitä kiinnostavat vain juridiset henkilöt, organisaatiot, valtarakenteet ja niiden rahoittaminen. Siis joutava loiskiehunta. Asettakaa se ihminen siinä pelilaudallanne keskiöön - kaikki muuttuu ja onnistuu silloin jatkossa paremmin yhdessä yössä. Olkoon se sitten työtön, vanhus, sairas, --silloin SOTEkin avautuu eri vinkkelistä. Soten tärkein tehtävä ei siis enää olekaan TAATA joillekin pelureille mahdollisuutta rikastua maamme sairaiden kustannuksella vaan parantaa ne! jne Lähestymiskulma inhimillistää päätöksiä ja oikeudenmukaistaa tätä maailmaa.

Sami Miettinen

Tiedättekö miksi tällainen puolue, joka ajaa tavallisen pienen suomalaisen ihmisen asiaa ei voi koskaan menestyä suomessa?

Siksi koska media ja muut puolueet nimeää sellaisen puolueen populistiseksi puolueeksi ja sen jälkeen kyseisestä puolueesta ei enää puhuta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Jos äänestysaktiivisuuden lasku uhkaa demokratiaa, uskallatteko uudistaa kannatusmittauksia? Edes harkita keskustelun käynnistämistä?

Ideoin äänestämättömien ottamista huomioon kannatusmittauksissa. Lisää voi lukea mielipidekirjoituksestani: Lehdistön sananvapautta on...

http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25440...

Toimituksen poiminnat