Sanni Grahn-Laasonen

Syntyvyyden lasku ei pysähdy nuoria aikuisia synnytystalkoisiin painostamalla

Tänään julkaistaan uusi väestöennuste. Syntyvyys on kääntynyt jyrkkään laskuun, vauvoja syntyy historiallisen vähän. Kun koulupolkunsa tänä vuonna aloitti noin 61 000 ekaluokkalaista ja tänä vuonna syntyy alle 50 000 lasta, on selvää, että muutos tulee näkymään kaikkialla Suomessa, nopeasti. Pitkällä aikavälillä alhainen syntyvyys vaikuttaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaan, eläkejärjestelmän kestävyyteen, hyvin moneen.

Kun kyse on mitä yksityisemmästä asiasta, lapsitoiveista, niiden toteutumisesta tai toteutumatta jäämisestä, ollaan herkkien asioiden äärellä.

Syntyvyys ei nouse painostamalla tai synnytystalkoista puhumalla. Myös lapsitoiveet ovat muuttuneet, lapsia toivotaan vähemmän kuin aikaisemmin, ja siihen on täysi oikeus.

Ehkä oikea kysymys onkin, miten mahdollisimman monen oma lapsitoive voisi toteutua, mitä esteitä sen tiellä on, olivat ne sitten yhteiskunnan tai työelämän rakenteissa, toimeentulossa tai tulevaisuudennäkymissä.

Suomi tarvitsee kestävää ja kannattelevaa lapsi- ja perhemyönteisyyttä. Työllisyys on tärkeä peruspilari, se tuo tulevaisuudenuskoa. Suomeen on syntynyt kuluvalla vaalikaudella yli 110 000 uutta työpaikkaa. Lukuisat äidit ja isät ovat saanet työtä ja vahvempaa toimeentuloa, mikä on tuonut turvaa ja ennustettavuutta kymmeniin tuhansiin lapsiperhetalouksiin. Työn lisääminen on myös jatkossa paras lääke lapsiperheköyhyyden torjumiseen.

Seuraavan hallituksen on ensitöikseen toteutettava kunnianhimoinen perhevapaauudistus. Se tarvitaan vahvistamaan työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvoa ja lisäämään joustoja lapsiperhearjen sovittamiseen.

Neuvoloihin, päiväkoteihin, iltapäiväkerhoihin ja muihin lapsiperheiden arjessa tärkeisiin palveluihin kannattaa panostaa. Harrastuksia voitaisiin tuoda yhä enemmän koulujen yhteyteen, iltapäiviin, mikä olisi iso helpotus monien perheiden arjessa ja kuskausrumbassa.

Kokoomus haluaa kehittää päiväkoteja, koko ikäluokan varhaiskasvatusta, luoda kaksivuotisen esiopetuksen ja toteuttaa perhevapaauudistuksen. Lisäksi lapsiperheiden palveluja, kuten neuvoloita ja kotiapua, tulee kehittää tukemaan vanhemmuutta ja auttamaan erityisesti silloin, kun perheiltä puuttuvat omat tukiverkostot.

Hallitus on alentanut varhaiskasvatuksen maksuja 80 miljoonalla eurolla. Tämä on tuonut tuhansia perheitä maksuttomuuden piiriin ja tarkoittaa keskituloiselle kahden lapsen perheelle yli 1200 euron vuosittaista säästöä. Tätä hyvää kehitystä kannattaa jatkaa.

Paljon on vielä tehtävää, ja uusia keinoja tarvitaan. Lapsimyönteisyyttä vaaditaan myös työelämältä.

Tänään tärkein kysymys on, miten voimme vahvistaa nuorten aikuisten uskoa tulevaisuuteen. Miten voimme näyttää sanoin ja teoin, että Suomi on hyvä maa lapsille ja perheille yhä tänään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pienen lapsen/lasten vanhemmat maksavat verot ja muut lakisääteiset maksut täysimääräisinä ja kasvattavat siinä sivussa lapsiaan sen minkä rahkeet riittävät. Vain HSL:n julksiin pääsee ilmaiseksi, jos on lastenvaunut mukana. Siinä yhteiskunnan kädenojennus vanhemmuudelle.

Keskituloinen maksaa päivähoitomaksuja pari tonnia vuodessa oli niitä halpuutettu tai ei.

Ilmainen koulutus maksaa sekin, yllättävää eikö ja harrasteet ne vasta maksavatkin.

Koko ajan on joku käsi ojossa ja isompikin tili hupenee äkkiä perheen laskuihin ja menoihin.

Lasten tekeminen on halpaa, mutta sen jälkeen makseletkin sitten parikymmentä vuotta asuntolainaa ja lapsen kuluja rinta rinnan nollabudjetilla.

Pekka Pylkkönen

"Seuraavan hallituksen on ensitöikseen toteutettava kunnianhimoinen perhevapaauudistus. Se tarvitaan vahvistamaan työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvoa ja lisäämään joustoja lapsiperhearjen sovittamiseen."

Taas yksi ylimielinen pöljä määräämässä muiden perhevapaista. Kuulia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Jos Kokoomus edistäisi myös puoluekokouksessa hyväksyttyä aloitetta.

"Pirkanmaan Kokoomusnaiset vaatii, että sterilisaation saamisen ikäraja lasketaan 25 ikävuoteen, sillä aikuisen kansalaisen on saatava valita lapsettomuus luotettavasti ja pysyvästi. Nykyisen steriloimislain perusteella vasta 30-vuotias on riittävän vanha päättämään olevansa vapaaehtoisesti lapseton.
...
Vaadimme myös, että laissa nyt esitetty vaatimus aviopuolison kuulemisessa lähetteen saamiseksi poistetaan.
...
"hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja pyytää Kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmää toimimaan siten, että sterilisaation saa halutessaan jo 25-vuotiaana, ja laista poistetaan vaatimus puolison kuulemisesta sekä synnytysten että lasten lukumäärästä.
Puoluehallitus:
Puoluehallitus yhtyy aloitteessa lausuttuihin perusteluihin. Jokaisella tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään – kyse on perustavanlaatuisesta itsemääräämisoikeudesta. Sterilisaation yleinen ikäraja, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa. Ikä on korkea verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan, joissa ikäraja on 25 vuotta.
Puoluehallitus esittää, että puoluekokous hyväksyisi aloitteen.
Puoluekokouksen päätös:
Puoluehallituksen esityksen mukaisesti"
Kokoomus PUOLUEKOKOUSALOITTEET 2018 Aloitteet, puoluehallituksen vastaukset sekä puoluekokouksen päätökset
https://www.kokoomus.fi/wp-content/uploads/2018/06... s.67
Lisätietoa:
http://steriloimislaki.blogspot.com/

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Miten voimme näyttää sanoin ja teoin, että Suomi on hyvä maa lapsille ja perheille yhä tänään?"

No sanoin voi höpötel oma etu mieles mitä sattuu .

Mutta teoin esim. kun minulla ei ole lapsia . Olen yrittänyt perheitä joilla lapsia on minunkin puolesta auttaa . Aion tänäkin jouluna vähintään 1000€ lähettää johonkin suuntaan joululahja rahaa .

Te hyvin toimeentulevat jotka väitätte olevanne huolissaan lapsi perheiden asioista. Ottakaa konkreettisesti lusikka kauniiseen käteen ja viekää vaikka jonkun suurperheen lapsille joululahjoi polkupyörii yms . Ja sanokaa jotta arvostatte heitä .

Jos teitä ei kiinnosta konkreettisesti todellisuudessa jeesaa heitä. Niin älkää valehdelko vaalien alla olevanne huolissaan heistä .

Tommi Mäkinen

Eikös puhe ollut, että nykyään pystyy miehetkin synnyttää.
Ainaskii yks kaveri sai bannia facebookista kun kehtas väittää ettei pysty.
En kyl taida ryhtyy rupee..

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

"Tänään tärkein kysymys on, miten voimme vahvistaa nuorten aikuisten uskoa tulevaisuuteen."

Sanni voi parhaiten vahvistaa uskoani tuluvaisuuteen pysymällä ikuisesti poissa politiikasta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomuskeskustahallitus lopettaa huostabisneksen suomessa j aalkaa tukemaan perheitä lainmukaiislla tukitoimilla.Kun huostaanottoja tehdään liiketoimminnan takia eli lapsilla käydään kauppaa sosiaalivirastoissa j ayhdestä ulkoistetust alapsesta saavat ulkolaisten omistamat huostafirmat 100 000 vuodess aper.lapsi ja jopa 790 euroa vrk.niin ei kannata paljon tulla suutaan aukomaan.HUOSTABISNEKSEN kulut veronmaksjaille yli mILJARDIN VUODESSA ja muut SYRJÄYTYMISESTÄ JA TRAUMOISTA aiheutuneet kulut yhteiskunnalle,eli perheiden hajoamaiset ,työpaikkojen ja firmojen menetykset,kotien menetykset,lasten ja nuorten itsemurhat jne.jne.

Ehkä se iltalehti olisi ollut oikea paikka kuitenkin ei ministeritn pallit joit aon peräkanaa ollut sieltä sun täältä entisellä stubbin lehdistöavustajalla...Saarikko ja S.Laasone eiät ole vieläkäänvastanneet vanhempien sähköposteihin tai kyselyihin mitä nämä aikovat tehdä suomen alennustilalle ja perheiden valituksille sossumafian touhuissa.Kun HALLITUKSEN ROUVAKERHOLAISET LISÄÄVÄT PERHEIDEN KYTTÄÄMISTÄ JA VAINOAMISTA samaan tapaan kuin säätivät uusia lakeja huostabisnestä tukemaan kun TYHJÄSTÄ LOIVAT SUOMEEN TARPEEN josta suomalaisten verorahoilla kupataan voittoja Mehiläisen ,Attendon ynm.lapsikauppaan ja perheiden huostaamisiin (KYLLÄ,suomessa huostataan kokonaisia perheitä)

Kerropa muuten suomalaisille (ihan omin sanoin) paljonko lapsikauppa jonka YK on kieltänyt tuottaa näille maailman terveimmille lapsilla tehtävällä BISNEKSELLÄ.7000 euron "vanhemmuuden arvioinneilla" ynm.p****lla jota nämä ulkolaisten omistamat sosiaali ja terveydenhoidon konsernit harjoittavat suomessa.Nämähän kävelevät yli viranomaistenkin ...

Avatkaa myös näille tietämättömille kuinka suomessa rikotaan lakia jatkuvasti ns."lastensuojelussa2j akuinka aiheetta vapaudenriistoaan kärsimään laitetut lapset ovat tehneet sen viimeisen ratkaisun ja kuinka monta tuhatta valitust amakaa avin pöydillä!!Tiedoksi myös se että suomessa eniten kuin koskaan sosiaaliviranomaisia ja lääkäreitä j aeniten kuin koskaan perheiden pahoinvointia jota te kokoomuslaiset hallituksessa keskustan kanssa olette olleet lisäämässä!Perheiden lainmukaisten tukitoimen lakkauttamisella kun otitte ammattilaiset kauppaamaan julkisuuden avulla lapsibisneksen suomeen.SOS -LAPSIKYLÄT YNM.KEHITYSMAA palvelut, suomessa!pelastakaa lapset ry ynm.joiden puikoissa istutaan satojen tonnien liksoilla ja joilla on lakimiehet ynm.apuna PERHEITÄ VASTAAN käymässään taistelussa.

Suomessa syntyy ihan riittävästi lapsia nähden siihen että suomessa on 700 000 TYÖTÖNTÄ tempputyöllistettynä JA RAHAA EI ANNETA EDES SUOMALAISTEN PERHEIDEN TARPEISIIN.Kun suomi TOISTUVASTI rikkoo YK lastenoikeuksien julistuksen sisältöä ,ihmisoikeuksia,lakeja perhesuojasta,lakeja sosiaali ja terveydenhoidon palveluista,eikä hallitus tiedä mitään suomalaisten ihmisten arjesta normaalis amaailmassa.Tanssii tähtien kanssa j aseurapiirihörhöilyt menevät kaiken edelle.Sieltä löytyy myös ne toimittajat ynm.apulaiset joiden avulla kaupataan mainostoimistojen ja gallupfirmojen kautta aivopesuakamaa suomalaisten nenän eteen.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Lasten tekeminen on liian iso riski miehille, ja lisäksi verotus on liian korkeaa, jonka vuoksi työllisyys ja työpaikat on epävarmoja.

Työttömyys pitää olla alle 3%, kuten 60-luvullakin.

Opintolaina ja elatusmaksut ei voi olla ulosottokelpoisia sosiaalietuuksia, jos kerran turvapaikat, toimeentulotuki tai työmarkkinatukikaan ei ole. Miksi opinnot ja lapset olisi rangaistava asia, mutta ei-mitään-tekemättömyys ei?

Eläkemaksut 24.4% pitää pudottaa 5% kuten 60-luvullakin. Silloin syntyvyys oli parempi.

Vuokra vähennettäväksi kuluksi verotukseen, jos tuloveroa ei muuten alas saa. Pienituloisille joku järki ottaa töitä vastaan eikä istua tuilla.

Laajoja leikkauksia budjettiin, ja säästöillä tuloveronalennuksia. Kaikki turha, mitä valtio tekee, pois. Jäljelle vain kaikki tarpeellinen kuten sosiaalituet, terveys, koulutus, oikeuslaitos, puolustus ja infra.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Leskeneläke on uudistettava. Nythän leskeneläkettä ei makseta avoliitossa oleville ja avioeron jälkeen vain tietyin edellytyksin ex-vaimolle.

On siirryttävä eräissä muissa Euroopan maissa olevaan järjestelmään, jossa parisuhteessa elävien henkilöiden eläkekertymä on puolet parin yhteenlasketusta kertymästä. Silloin, kun nainen on kotona lapsia hoitamassa, hänen eläkkeensä karttuu puoliksi yhteenlasketusta hänen ja hänen kumppaninsa vuosikertymästä. Jos avioero tulee myöhemmin, naisella on mukanaan paljon isompi eläkekertymä kuin nykylain mukaan.

Naiset voivat synnyttää ja hoitaa lapsia rauhassa, kun tietävät, ettei se vaikuta heidän eläkkeeseensä niin paljon kuin se nyt vaikuttaa.

Kaikki puheet miesten pakollisesta lastenhoitovapaasta voidaan unohtaa, kun leskeneläke uusitaan nykypäivää vastaavaksi.

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26425...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sannille tiedoksi, että kauniita fraaseja voi luetella loputtomiin! Kaikki me, vähänkin asioita seuraavat tiedämme, että työ saattaa pelastaa lähes kaikelta ahdingolta.

Totuus on kuitenkin huomattavasti karumpi.

Työ voi olla toimeentulon kannalta jopa haitallinen silloin, kun perheessä on aikapula.

Aikaa ei voi ostaa.

Tyttäreni, jolla on nyt vuoden ikäinen, kolmas lapsi, aloitti jatko-opinnot. Hän tarvitsee kolmena päivänä viikossa apuani ennen kuin isä pääsee töistä.

Olin hakenut Vantaan kaupungilta asuntoa useaan otteeseen ja nimenomaan sillä perusteella, että olisin tyttäreni perheen tukena. Tyttären perhe asuu Vantaalla.

Minua ei kuultu, ei vaikka selvitin tilanteeni juurta jaksain. Todettiin vain tylysti, että ei kannata ottaa yhteyttä. Meillä on omat menetelmämme.

Nyt asun Sipoossa, jonne jouduin muuttamaan asumiskulujani alentaakseni.

Ajan nyt kolmena päivänä viikossa n. 100 km, että tyttäreni saa opintonsa päätökseen.

Minulle on suuri ilo olla lastenlasteni kanssa.

Näen erittäin julmana asenteet, jotka kohtasin useiden asunnonhakuvuosieni aikana.

Isovanhemmat olisivat erinomainen tuki lastensa auttajina, erityisesti pienlapsivuosina.

Isovanhempien reservin mahdollisuuksien käyttäminen on täysin unohdettu.

Syntyvyyden aleneman useimmat syyt löytyvätkin välinpitämättömyydestä ihmisten äänen kuulemisessa.

Ps. Onhan tuo Sannin otsikkokin viesti, että älä äänestä Demareita!

Liisi Roponen

Perheen perustaminen on taloudellisesti iso investointi ja vaatii ainakin pk-seudulla monelle keskituloiselle työssäkäyvälle säästöjä, jos aikoo jäädä lapsiaan hoitamaan kotihoidontuen varaan. 90-luvulta lähtien on tehty huomattavia heikennyksiä lapsiperheiden etuuksiin mm. pienentämällä kotihoidontukea kolmannekseen silloisesta.
Parhaiten yhteiskunta tukee työttömiä ja toimeentulotuen varassa eläviä perheenperustajia. Itse odotan parhaillaan toista lastani ja laskin että, kun palaan töihin minulle jää palkasta verotus ja töihin menokustannukset huomioiden sama määrä rahaa kuin työttömälle kotona lapsiaan hoitavalle. Töihin palattuani teen 30tuntista viikkoa, koska kotona odottaa toinen työmaa pienten lasten kanssa. (työttömän aktiivisuusvelvoite oli muistaakseni 18h/3kk) Kuitenkin jo tuo työttömyyskorvausta vastaava summa, joka minulle jää työssäkäyvänä käteen on huomattavasti suurempi, kuin kotihoidontuki. Mielestäni yhteiskunnan tulisi antaa myös vakituisessa työsuhteessa oleville sekä opiskelijana perheen perustaneille aito mahdollisuus hoitaa halutessaan lapsiaan edes 2-vuotiaaksi. Tällä hetkellä lapsiperheiden etuudet jakautuvat varsin epäoikeudenmukaisesti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kansainvälisesti, vihreästi ajatellen meitä on jo liikaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jarmo, taitaa olla.

Mutta, kukapa nyt syntymäänsä lähtisi epäilemään.

Ei edes Pentti Linkola ole omaa elämäänsä kyseenalaistanut.

Liikakansoitus on todellista, mutta Suomessa ei enää sitä ongelmaa ole.

Lienee Linkolan ideologia omittu liiankin tarkkaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Asiaan ei korjaannu, kun lasken huoneeni lämpötilaa sitämukaa kun etelästä kansa pohjoiseen muuttaa.
Linkolakin, jos olisi tosivihreä, muuttaisi etelään.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Ministeri voisi lopettaa paskanjauhannan ja pitää huolta että perheverotus otetaan käytäntöön. Muutenkin tulee perheiden itsensä antaapäättää mikä niille on parasta

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Vaalit taas tulossa kun aktivoidutaan. Vaalien jälkeen onkin taas kovin hiljaista.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Monet vanhemman polven ihmiset kertovat, että toimiva neuvolajärjestelmä auttoi merkittävästi perheen arkea. Neuvolajärjestelmää ei kannata romuttaa, kuten trendi tuntuu olevan, vaan parantaa entisestään. Ministeri on tässä oikealla asialla.

Erityisesti vasemmistolainen älymystö on voimakkaasti esilletuonut näkökulmaa, että syntyvyyden alentumisen ongelma ratkaistaan tuomalla maahan nuoria miehiä Lähi-idästä ja Afrikasta. Tämä ei kuulosta kovinkaan loogiselta, tai logiikka perustuu johonkin vähemmän mairittelevaan.

Syntyvyys saadaan kasvu-uralle tuomalla maahan nuoria naisia Itä-Euroopasta ja Aasiasta.

Väestönkasvua vaatii pääomasijoittajat. Siksi moinen meteli väestöennusteesta.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Kaikkien Suomen talous-, syntyvyys- ja ympäristöongelmien juuressa on, että yksityinen tekeminen on aliarvostettua suhteessa julkisiin töihin, ja julkiseen kulutukseen.

Tarvitseeko keittää sellua yössä siksi, että voi rahoittaa:
- maauimalan, jossa ei koskaan kerkeä käymään
- kehitysapua maihin, joissa ei koskaan käy
- puoluetukea puolueille, joita ei kannata
- tuulivoimaa, vaikka sähkössä maksetaan tuotanto jo
- sikafarmaria, vaikka ei syö sikaa
- YLE:ä, vaikka ei omista TV:tä
- matkavähennyksiä, vaikka pyöräilee töihin
- kotitalousvähennyksiä, vaikka asuu vuokralla
- teattereita, vaikka ei pidä teatterista ollenkaan
- maahanmuuttotukia, vaikka ei itse saisi muuttaessa tukea
- homeisen tavara-aseman siirtoa, vaikka sitä ei tarvita
- haulitornia, vaikka itseltä rakennuslupa torniin evättiin
- naistutkimusta, etnomusikologiaa ym. josta ei työllisty
- yritystukia firmoille, jotka eivät kannata
- yritystukia firmoille, jotka kannattavat hyvin
- risteilylaivatukia, vaikka ei risteile

Mutta vastaavasti tämä työläinen joutuu silti maksamaan:
- päiväkodista lapsilleen
- hampaiden paikkaamisesta
- rakennusluvasta omalle tontilleen
- opintolainaa koulutuksestaan
- ajoneuvoveroa autostaan
- lisäveroprosenttia ylitöistään
- elatusmaksua lapsistaan ulosttoon asti, kun muija lähti
- veroa osingoistaan alkaen ensimmäisestä eurosta
- ajokortistaan kahdessa vaiheessa
- passista viiden vuoden välein
- elämisensä säästöistään, jos joutuisi toimeentulotuelle
- hengellään, puolustaessaan kaikkea tätä ylläolevaa

Joku päivä se työläinen herää, että jumalauta, tämä hyvinvointivaltio on ihan päin helvettiä rakennettu. Kaikki mikä on järkevää: opiskelu, lapset, talonrakennus, sijoittaminen ja työnteko on rangaistavaa, ja kaikki muu perseily on verovaroin tuettua kumminkin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Listasta puuttui mm : Asumistukia vaikkei itse niitä ikinä ole saanut .

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Asumistuki on sosiaalituen nykymuotoa, mutta huono sellainen. Tässä ei ole tarkoitus kuitenkaan hyökätä sosiaaliturvaa vastaan, niin jätin pois.

Tästä unohtui kyllä:
- petovahinkokorvauksia, vaikka ei syö poroa
- metsitystukea, vaikka pelto metsittyy itsestäänkin

Hulluinta on, että valtio aikanaan antoi tukea, että metsää muutetaan pelloksi. Se on jo samalla tasolla kuin se, että halutaan ilmainen ehkäisy, mutta sitten annetaan ilmaista lapsettomuushoitoa. Ei tässä ole veronmaksajan kannalta mitään järkeä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Tämä syntyvyyskeskustelu on kerrassaan hirveää seurattavaa. Temaattinen opportunismi puhjennut oikein komeaan kukkaan!

Syntyvyyden lasku selittyy raskauden ehkäisyllä. Toisin sanoen, raskauden ehkäisy on toiminut juuri siten kuin sen on tarkoitettukin toimivan.

Käyttäjän JaakkoPKarki kuva
Jaakko Karki

Singaporessa oli samantyyppinen ongelma - nuoret ja erityisesti korkeammin koulutetut naiset eivät halunneet tehdä lapsia. Asia korjaantui kun valtiovalta järjesti nuorten lapsiperheiden elintason ja toimeentulon paremmaksi ja kannusteet paikalleen. Ehkä tästäkin voisi ottaa oppia myös Suomessa.

Toimituksen poiminnat